Šogad izgatavos vēl drošākas pases

Šā gada vidū pie uzlabotām pasēm varētu tikt tie Latvijas valstspiederīgie, kuriem būs jāsaņem jauna vai jāmaina pašreizējā pase.

Ar aci redzamu izmaiņu šajā dokumentā nebūs, bet to drošība pret viltojumiem būs augstāka. Tiem, kuriem ir lietošanai vēl derīga pase, nav jāsteidz pēc jauna dokumenta.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) turpinās darbs pie jaunā parauga pasu dizaina izstrādes un tiek plānots, ka tās varētu sākt izsniegt šā gada otrajā pusē, informē ziņu aģentūra LETA. Konkrētus datumus, kad varētu sākties jaunā parauga pasu izsniegšana, PMLP pašlaik nenosauc. Jaunā parauga pasu sagataves izmaksās nepilnus 10 miljonus eiro, to paveiks Vācijā reģistrēta kompānija Giesecke&Devrient, kas ir izgatavojusi arī pašreizējā parauga pasu sagataves. Informācija liecina, ka viena jaunās pases sagatave maksās 4,99 eiro, un PMLP kopumā iegādāsies divus miljonus jaunā parauga pasu sagatavju.

Spriežot pēc reakcijas interneta resursos, cilvēki ir neizpratnē, kāpēc atkal jāizgatavo jauna parauga pases, ja vēl nesen šajos dokumentos tika iekļauts jauninājums – biometriskie dati. Turklāt pasu drošības pastiprināšanai tiek tērēti miljoni. PMLP pārstāve Undīne Priekule skaidro, ka pašreizējās sarkanās pases par jaunām uzskatīt nevarot, tās tiek lietotas kopš 2007. gada. Togad 20. novembrī sāka izsniegt pases, kurās iekļautajās mikroshēmās ir informācija par personas biometrijas datiem – sejas attēlu – un, sākot ar 2008. gada 15. septembri, – labās un kreisās rokas rādītājpirkstu nospiedumiem. Tādas prasības bija un ir atbilstošas Latvijas institūciju, Eiropas Savienības un starptautiskajām drošības prasībām. Mikroshēmā ierakstītā informācija ir aizsargāta ar drošības mehānismiem un parakstīta ar unikālu elektronisko parakstu, kas sargā datus un aizsargātā veidā sniedz informāciju par izdevējiestādi.

Par jaunākajiem drošības elementiem PMLP neziņo, bet U. Priekule piebilst, ka tie būs vairāki drošības elementi, lai dokumentu būtu grūtāk viltot. Pamanīt tos nevarēšot. Viņa teic, ka visas valstis attīsta personas dokumentu drošību, tāpēc arī Latvijai ir ieteikts to uzlabot.

Tiem cilvēkiem, kuriem ir lietošanai derīgas pases, nebūs jādodas pēc uzlabotā personas dokumenta. Šogad izsniegtās drošākās pases būs derīgas uz laiku līdz 10 gadiem.

Pēc neatkarības atgūšanas pirmās Latvijas pases izsniedza 1992. gada jūnijā. Beidzoties to derīguma termiņam, lielākā pasu mainīšana notika 2003. gadā. Tikai 2000. gada 31. martā tika pārtraukta bijušās PSRS iekšzemes pasu izmantošana.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.