Circene aicina "pārlikt akcentus" veselības aprūpē

Latvijas veselības aprūpe būtu jākoncentrē uz rezultātu, nevis procesu, - šodien preses konferencē uzsvēra veselības ministre Ingrīda Circene (V).

"Pašreiz mēs vairāk maksājam par procesu - mums sastāda rēķinu par to, kas ir izlietots, cik ir veikti izmeklējumi, cik ir iesaistīts personāls, taču mēs mazāk vērtējam to, vai rezultātā iedzīvotājs var ātrāk atgriezies darbā, vai viņam nav ilgstoša slimošana, vai viņam nav invaliditāte, vai mūsu ārstēšana bijusi pietiekami kvalitatīva," pauda ministre.

Circene gan atzina, ka šādām pārmaiņām nepieciešama papildu nauda. Viņa uzskata, ka nozarei pašlaik pieejamie resursi tiek izmantoti efektīvi. "Mums objektīvi ir divreiz par maz naudas. Mēs esam veikuši ļoti būtiskus ieguldījumus, sakārtojot šo sistēmu [..], taču bez papildu naudas arī sakārtotu sistēmu nevar darbināt," viņa sacīja.

Pirmais solis uz kvalitatīvākas veselības aprūpes ieviešanu Latvijā un "akcentu maiņu" sistēmā ir jaunās veselības aprūpes finansēšanas kārtības apstiprināšana, uzskata ministre. Tā palīdzēs sakārtot esošo sistēmu - tiks definēts pakalpojumu saņēmēju loks un noteikts finansējuma pieaugums nozarei.

Ministre arī piebilda, - ja Saeima pieņems jauno Veselības aprūpes finansēšanas likumu, jau nākamgad iedzīvotāji sajutīs pozitīvas pārmaiņas, piemēram, 50% līdzmaksājuma mazinājumu par ārstēšanos stacionārā.

Tāpat veselības aprūpes kvalitāti uzlabotu primārās veselības aprūpes lomas palielināšana, norādīja Circene. Tādējādi tiktu novērsta pacientu stacionēšana, tiktu mazināts dārgo izmeklējumu skaits un vienlaikus palielināta samaksa par katru pacientu veselības aprūpes sistēmā, sacīja ministre.

Visbeidzot būtu jānodala veselības aprūpe no sociālās aprūpes, uzsvēra Circene. "Mūsu budžets nav tik liels, lai mēs varētu veikt funkcijas, kas ir nespecifiskas veselības aprūpei," viņa norādīja.

Latvijā

Iniciatīvu portālā "Mana balss" sākta parakstu vākšana valsts apmaksātai dzimumlocekļa rekonstrukcijai pēc prostatas vēža operācijas, informē iniciatīvs autors, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" Vīriešu nodaļas vadītājs Agris Freibergs.