Mitrums joprojām bojā muzeju krājumus Rīgas pilī

© VAS Valsts nekustamie īpašumi

Lai arī pēc postošā ugunsgrēka Rīgas pilī 2013.gada vasarā tajā izvietoto muzeju darbinieki ir darījuši visu iespējamo, lai novērstu kaitējumus muzeju krājumiem, mitrums joprojām tos bojā, bet muzeju darbinieki Rīgas pilī strādā nepiemērotos apstākļos, pēc Rīgas pils apmeklējuma secinājusi kultūras ministre Dace Melbārde.

Kā aģentūru LETA informēja kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde, 3.janvārī Melbārde apmeklēja Rīgas pili, lai iepazītos ar tur izvietoto muzeju darba apstākļiem.

Ministre iepazinās arī ar darbiem ēkās, kuras šobrīd tiek pielāgotas muzeju pagaidu telpu vajadzībām. Viņa pauda gandarījumu, ka telpu pielāgošana norit sekmīgi un paredzētajā grafikā.

Jau ziņots, ka 2013.gada 20.jūnija naktī Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks. Lai arī ugunsgrēks tieši neskāra muzeju izmantotās telpas Rīgas pilī, ugunsgrēka dzēšanas un lokalizēšanas rezultātā ar ūdeni tika salietas arī muzeju izmantotās ekspozīciju un krātuvju telpas un ūdens skāra daļu no muzeju krājuma priekšmetiem. Ugunsgrēka dzēšanas rezultātā cieta arī muzeju personāla darba telpas - tika bojāts inventārs, sabojāta daļa no datortehnikas un tajā izmantotā programmatūra.

Pēc ugunsgrēka nolemts, ka Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) savu krājumu uz trīs gadiem izvietos Lāčplēša ielā 106/108, savukārt muzeja ekspozīcijai pagaidu telpas uz pieciem gadiem atrastas Brīvības bulvārī 32. Telpu pielāgošanas darbi šajos nekustamajos īpašumos jāpabeidz līdz 31.janvārim, lai jau februārī LNVM varētu sākt pārcelšanos.

Rakstniecības un mūzikas muzejs pārcelsies uz telpām Tērbatas ielā 75, kuru pielāgošanas darbus plānots pabeigt līdz 30.aprīlim, bet Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izmantos privātā sektora telpas.