Aptauja: Trešdaļa lielo lauku saimniecību šogad paplašinājušas savu darbību

Trešdaļa lielo lauku saimniecību šogad paplašinājušas savu darbību un 14% saimniecībās, neskatoties uz manīgo lauksaimniecības produktu noieta tirgu, palielinājies apgrozījums, liecina SIA "Konekesko Latvija" veiktā aptauja.

Tomēr 67% lielajās saimniecībās apgrozījums 2009. gada laikā ir samazinājies vidēji par 25-28% salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Salīdzinot aptaujas rezultātus, kas raksturo noskaņojumu pirms un pēc ražas novākšanas 2009.gadā, nākas secināt, ka lielo saimniecību prognozes par darbības plāniem 2010. gadā novembrī kļuvušas optimistiskākas nekā jūlijā - 62% saimniecību domā, ka strādās tāpat kā līdz šim un 22% plāno paplašināt savu darbību. Pozitīvi, ka par 2% samazinājies to respondentu skaits, kas apsver iespēju pārtraukt savu saimniecisko darbību. Vienlaikus optimistu skaits, kas domā, ka viņu saimniecību apgrozījums pie pašreizējiem ražošanas 2010.gadā atkal pieaugs, ir palicis nemainīgs - 19%.

"Konekesko Latvija" 2009. gada jūlijā un novembrī aptaujāja 150 Latvijā lielākās lauku saimniecības, kuru gada apgrozījums pārsniedz LVL 100 000 gadā.

Kā atzīst SIA "Konekesko Latvija" valdes priekšsēdētāja Antra Spickus, lauksaimnieki pat visgrūtākajos laikos nezaudē optimistisku skatījumu uz nākotni. "Šogad daudzviet pasaulē, tāpat kā pērn, graudiem bija rekordlielas ražas, taču šogad graudu tirgū vērojams būtisks pieprasījuma kritums un tāpēc kopējais graudu Latvijas eksporta apjoms bija mazāks nekā pērn. Šogad arī cenas nebija labākās, taču- lai gan ir svarīgi, cik maksā kvieši vai rapsis, ne mazāk svarīga ir minerālmēslu un citu izmaksu attiecība pret graudu iepirkumu. Minerālmēslu patēriņš šajā sējas periodā, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazinājās 3 - 4 reizes. Tas ietekmēs nākamā gada ražas kvalitāti. Taču labā ziņa ir tā, ka šoruden izmaksas pret iespējamo nākamā gada graudu cenu būs atbilstošākas. Cena šī gada ražai bija zemākā pēdējo 3- 4 gadu laikā, savukārt pērn sējas izmaksas bija visaugstākās pēdējo desmit gadu laikā. Protams, tas daudzām saimniecībām radīja zaudējumus. Taču jāatzīst, ka trīs gadu griezumā rentabilitāte graudkopības nozarē, vismaz Zemgalē saglabājās laba."

"Konekesko Latvija", kas ietilpst somu korporācijā KESKO, nodarbojas ar lauksaimniecības, ceļu būves un mežistrādes tehnikas tirdzniecību un ir viens no 30 lielākajiem uzņēmumiem pēc apgrozījuma Latvijā.

Svarīgākais