Precizē sodus par autovadītāju darba un atpūtas laika pārkāpumiem

Izstrādāti grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), precizējot sodus par transportlīdzekļu vadītāju darba un atpūtas laika noteikumu pārkāpšanu.

Pretējā gadījumā pašlaik par ceļu satiksmes drošībai bīstamākiem pārkāpumiem transportlīdzekļa vadītājs tiek administratīvi sodīts tāpat kā par mazāk bīstamiem pārkāpumiem.

Tiesību aktu projekts izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien, 10.decembrī. Lai tas stātos spēkā, vēl jāgūst Ministru kabineta un Saeimas atbalsts.

Piemēram, LAPK 149.37 pants jaunajā redakcijā paredz transportlīdzekļa vadīšanas laika posma pārsniegšanas pārkāpumus sadalīt sīkāk pēc riska pakāpes noteiktā laika posmā.

Savukārt LAPK 149.38 pants paredz reģistrācijas kontrolierīču, transportlīdzekļa vadītāja kartes vai datu reģistrācijas diagrammas izmantošanas noteikumu pārkāpumus iedalīt pēc to bīstamības pakāpes. Jo, piemēram, ja vadītājs nav nodrošinājis pietiekami daudz papīra izdrukas - tas ir mazāk bīstams pārkāpums, salīdzinājumā, ja, piemēram, transportlīdzekļa vadītājam ir vairāk kā viena derīga vadītāja karte vai vadītāja karte pieder citai personai.

Likumprojektā paredzētie pārkāpumi tiek harmonizēti ar direktīvas Nr.2009/5/EK pārkāpumu sadalījumu, lai riska novērtēšanas sistēmā izmantojamais pārkāpumu sadalījums saskanētu ar pārkāpumu sadalījumu, par kuriem paredzēta atbildība LAPK.

Lai sīkāk iepazītos ar visiem izstrādātajiem grozījumiem LAPK, tos var apskatīt Ministru kabineta mājaslapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40157024.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.