Mediķi svētku laikā aicina pievērst uzmanību bērnu drošībai

Tuvojoties gadumijai un brīvdienām vairāku dienu garumā, mediķi aicina vecākus svētku laikā parūpēties par bērnu drošību, lai svinēšana nebeidzas ar nelaimi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi atzīst, ka nelaime visbiežāk notiek īsā mirklī - svētku kņadā, kad māja ir pilna ar viesiem, pieaugušie uz brīdi ir zaudējuši modrību vai arī nav iepriekš izvērtējuši riskus.

Lai svētku laiks būtu drošs arī vismazākajiem, mediķi aicina ievērot vairākus piesardzības pasākumus. Pieaugušie tiek lūgti neatstāt karstus šķidrumus uz galda virsmas vai tuvu malai, neturēt klēpī zīdaini vai mazuli, paralēli dzerot karstus dzērienus. Tāpat uz zemes vai galda malas nevajadzētu atstāt elektroierīces, piemēram, tējkannu vai gludekli. Jāatceras, ka degšķidrumi, sadzīves ķīmija un medikamenti ir jāglabā augstākos plauktos vai slēgtos skapīšos.

Bērnus vēlams neatstāt bez uzraudzības arī uguņošanas laikā, kā arī bērniem nedrīkst ļaut rīkoties ar pirotehniku. Ar lielākiem bērniem ieteicams pārrunāt drošu pirotehnikas lietošanu, skaidrot iespējamos riskus un traumas, ko var radīt pēkšņa pirotehnikas aizdegšanās vai drošības noteikumu neievērošana.

Mediķi uzsver, ka daudzi šie nelaimes gadījumi apdraud bērnu dzīvību un nereti atstāj smagas sekas arī viņu tālākajā dzīvē - tā ir ilgstoša un sarežģīta ārstēšanās, dažkārt atkārtotas operācijas un medicīniskas procedūras, uz mūžu paliekoši ķermeņa bojājumi, iespējama invaliditāte, psiholoģiska trauma bērnam un arī vecākiem.

Kā informē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, aizvadītajās Ziemassvētku brīvdienās mediķiem ik dienu bija jāsteidz palīgā mazuļiem, kuri savās mājās, tuvinieku nepieskatīti, bija guvuši nopietnas traumas, un daudzi tika nogādāti slimnīcā.

Bērniem viegli pieejamās vietās bija atstātas degmaisījuma pudeles, kanalizācijas un trauku mazgājamie līdzekļi, baterijas un medikamenti. Tāpat vairāki mazi bērni svētku laikā slimnīcā nonāca ar ķermeņa apdegumiem, kas gūti, aplejoties ar pieaugušo pagatavoto karsto kafiju un tēju. Kāda piecgadīga meitene, paliekot mājās viena pati, izkritusi pa 2.stāva logu, citam mazulim ciemošanās laikā suns sakodis seju, bet, izkrītot no gultas, divus mēnešus vecs zīdainis lauzis paura kaulu.

Savukārt Bērnu Klīniskās universitātes Neatliekamās palīdzības nodaļā vecākiem būtu jāvēršas tikai gadījumos, ja bērnam ir trauma, pēkšņa saslimšana vai hroniskas slimības saasināšanās, informēja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā vecāki nereti vēršas, lai saņemtu konsultāciju vai izmeklējumus brīvdienās. Taču šāda vecāku izvēle ievērojami pagarina visu pacientu gaidīšanas laiku, lai nokļūtu pie nepieciešamā speciālista, sūkstījās Namniece un uzsvēra, ka Bērnu slimnīca nav vienīgā iestāde, kur saņemt medicīnisko palīdzību. Tādēļ slimnīca aicina vecākus vērsties pēc palīdzības arī pie dežūrārstiem Rīgā un citās lielākajās pilsētās, kur tiek sniegta palīdzība visiem bērniem neatkarīgi no tā, pie kura ģimenes ārsta pacients ir reģistrēts.

Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska norāda, ka daudzos akūtu slimību gadījumos līdz ārsta konsultācijai bērna stāvokļa uzlabošanos var panāk mājas apstākļos ar rūpīgu kopšanu, papildus dzirdināšanu un saprātīgu īslaicīgu zāļu lietošanu, kas samazina temperatūru. Ja ķermeņa temperatūra ir virs 38 grādiem un bērna vispārējais stāvoklis vecākus nesatrauc, var lietot temperatūru samazinošas zāles. Gadījumā, ja paaugstināta ķermeņa temperatūra ir ilgāk nekā 24 stundas, vēlama konsultācija ar ārstu.

Mediķe atgādina, ka, jo jaunāks bērns, jo lielāks risks nopietnai slimībai. Īpaši tas attiecas uz jaundzimušajiem un zīdaiņiem pirmajos dzīves mēnešos, tādēļ vecākiem rūpīgi jāvēro bērna pašsajūta. Ja bērns ir ļoti saguris, miegains vai apātisks, slikti kontaktē ar tuviniekiem, nedzer un neēd vai vāji zīž, pukst, sten vai monotoni raud, novērojami elpošanas vai sirdsdarbības traucējumi, rodas neparasti izsitumi, ārsta konsultācija ir neatliekama. Bīstama ir arī caureja, kas ir ilgāka par 24 stundām, jo bērns tādējādi zaudē daudz šķidruma un pastāv organisma atūdeņošanās risks.

Mediķi arī iesaka samērīgi lietot gan svētku našķus, gan arī ēdienu, kas nereti bērniem rada alerģijas un gremošanas traucējumus. Vecākiem ir jāseko līdzi ne tikai regulārai ēšanai, bet arī regulārai vēdera izejai.

Latvijā

"Disidents" veidota kā informatīvs manifests, kur mākslinieki savus darbus pamato ar domas un idejiskās pašizpausmes nozīmīgumu, paužot savu viedokli un skatījumu individuālās izteiksmes materializācijā. Izstādes darbi veidoti no dažādiem materiāliem, objektiem, kas izvietoti Stūra mājā. Tie atspoguļo mākslinieku redzējumu, emocijas un izjūtas par pašreizējo situāciju pasaulē. Izstādē piedalās deviņi mākslinieki - "SOME1", Oļegs Tillbergs, Kirils Panteļejevs, Andris Maračkovskis, Jānis Noviks, Herberts Verpakovskis, Toms Jansons, Raitis Hrolovičs un "MO".