Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Nedēļas nogalē būs vērojams zvaigžņu lietus

© Scanpix

Lai arī visplašāk zināmais meteoru novērošanas laiks ir augusta pirmajā pusē, arī decembra tumšajās debesīs ir reāla iespēja redzēt kādu ātru un spožu "krītošu zvaigzni".

Nedēļas nogalē, 12.-13.decembrī, bet īpaši naktī no 13. uz 14.decembri aktīva būs Geminīdu meteoru plūsma. Maksimuma laikā, kas ir prognozēts uz 14.decembra pl 7 no rīta, teorētiski stundas laikā varētu būt iespējams redzēt līdz pat 100 dažāda spožuma meteoru, nra.lv informēja Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) projektu vadītājs Mārtiņš Gills.

Meteors debesīs izskatās kā taisna spoža švīka, kas uzplaiksna nepilnu sekundi. Spožu meteoru gadījumā var veidoties pēdas, kas var būt redzamas arī vairākas sekundes. Lai arī Geminīdu meteoru plūsmas nosaukums ir cēlies no Dvīņu zvaigznāja latīniskā nosaukuma (Gemini) - debess apgabala, no kura šķietami traucas meteori, tie var parādīties praktiski jebkurā debess apgabalā. Būtisks priekšnosacījums novērojumiem ir skaidras debesis. Novērojumus vislabāk veikt maz apgaismotā vietā ar iespēju pārraudzīt plašu debess apgabalu. Ja ir interese cītīgi sagaidīt kādu "krītošu zvaigzni", tad pieredzējuši astronomi iesaka silti apģērbties - debess novērojumu laikā daudz nekustamies, un var ātri kļūt auksti.

Meteori parasti veidojas no materiāla, kas atdalījies no komētām. Meteoru plūsmu aktivitāte ik gadu ir aptuveni vienos un tajos pašos datumos, kad Zemes šķērso šo izirušo komētu orbītas. Tomēr Geminīdu plūsmas izcelsme ir saistīta nevis ar komētu, bet ar mazo planētu jeb asteroīdu Faetons (3200 Phaethon). Šis neparastais fakts joprojām detalizēti nav izpētīts, bet norāda uz iespēju, ka Faetons ir viens no tiem Saules sistēmas ķermeņiem, kas ir kaut kas vidējs starp asteroīdu un komētu. Meteoru novērojumi ļauj izzināt vielas sadalījumu komētu orbītās, pētīt Saules sistēmas vēsturi, meteoru plūsmu attīstības tendences un prognozēt to ietekmi uz kosmisko aparātu drošību.

LAB vēlas uzsvērt, ka regulāro meteoru plūsmu aktivitāte nenozīmē to, ka uz Zemes kritīs meteorīti (t.i. akmens gabali) - plūsmu veidojošais sadrumstalotais materiāls, kas ieiet Zemes atmosfēras augšējos slāņos, tur parasti sadeg pilnībā.

Decembrī ir ziemas saulgrieži. Šogad Latvijā īsākā diena būs 21.decembrī. Rīgā tās ilgums būs 6 stundas un 44 minūtes - Saule lec 9.00, riet 15.44. Šajā pašā dienā pl 19:47 sākas astronomiskā ziema.