Premjers Streļčenoka paskaidrojumus vērtēs līdz ar Strīķes lūgumu izvērtēt atlaišanas tiesiskumu

Demisionējušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka paskaidrojumus par viņa vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata izvērtēs kopā ar Strīķes lūgumu vērtēt Streļčenoka lēmuma tiesiskumu.

Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke aģentūrai LETA pastāstīja, ka premjera birojā vēl nav saņemti viņa pieprasītie Streļčenoka paskaidrojumi un argumenti par Strīķes atbrīvošanu. Savukārt ir saņemts Strīķes lūgums Dombrovskim izvērtēt Streļčenoka rīcības tiesiskumu.

Sagaidāms, ka Streļčenoks paskaidrojumus iesniegs jaunā gada pirmajās dienās, tāpēc pieņemts lēmums šos abus dokumentus vērtēt kopā.

Šodien no rīta Dombrovskis jau ticies ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru un pārrunājis situāciju KNAB. Premjers Kalnmeieru informējis par to, kas līdz šim ir izdarīts, kā arī nodevis Strīķes vēstuli. Abas amatpersonas vienojušās, ka situācija KNAB jārisina kopīgiem spēkiem.

Saistībā ar KNAB pārraudzību premjeram ir tiesības atcelt pretlikumīgu KNAB priekšnieka lēmumu, līdz ar to šajā gadījumā ir jāvērtē konkrētais lēmums un konkrētie argumenti, kāpēc Strīķe ir iesniegusi sūdzību un uzskata pieņemto lēmumu par pretlikumīgu, šodien žurnālistiem sacīja Dombrovskis.

"Visticamāk, tas būs jaunajā gadā, kad es varēšu sniegt tālākus komentārus," pauda Ministru prezidents, norādot, ka šī jautājuma izskatīšana netiks vilcināta.

Kā ziņots, KNAB priekšnieks Streļčenoks pirms Ziemassvētkiem nolēma atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi. Streļčenoks pret Strīķi šogad ierosināja divas disciplinārlietas - viena tika izbeigta, jo iestājās noilgums, otrā disciplinārlietā Streļčenoks Strīķei kā sodu nolēma piemērot rājienu, savukārt atlaist Strīķi tika nolemts pēc atkārtota viņas darba novērtējuma.

KNAB jau ilgāku laiku pastāv nesaskaņas starp Streļčenoku un vairākiem viņa padotajiem. Streļčenoku Satversmes aizsardzības biroja direktora Jāņa Maizīša vadītā komisija nesen novērtēja ar C līmeni, kas nozīmē, ka viņš var turpināt vadīt iestādi un viņa darbs novērtēts labi.

Streļčenoks novembra beigās atkārtoti sāka Strīķes darba un tā rezultātu novērtēšanu. Streļčenoks vienpersoniski savas vietnieces pagājušā gada darbu bija novērtējis ar D līmeni, kas nozīmē, ka darba izpilde tikai atsevišķās jomās sasniedz prasības attiecīgajā nozarē un darba izpildē nepieciešami uzlabojumi. Strīķe novērtējumā paustos pārmetumus noliedza un vadības rīcībā saskatīja bosinga un mobinga pazīmes.