Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Nākamā gada vidū Liepājā varētu ienākt jauni investori

Pēc metalurģijas uzņēmuma AS "Liepājas metalurgs" darbības apturēšanas Liepājas pašvaldība aktīvi strādā pie jaunu investoru piesaistes pilsētai, taču šī darba rezultāti varētu būt redzami nākamā gada vidū vai beigās, intervijā "Rietumu Radio" sacīja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks tūrisma un investīciju jautājumos Jurijs Hadarovičs (SC).

Viņš norādīja, ka jūtama reāla uzņēmēju interese par ražošanas izvietošanu Liepājā, tomēr vairījās saukt konkrētus uzņēmumus. "Investoru piesaiste ir ilgstošs un sarežģīts process, un, kamēr investors reāli nav atnācis uz pilsētu, labāk skaļi viņa vārdu nenosaukt. Tas var atbaidīt investorus, kas nereti pierādījies arī praksē," sacīja Hadarovičs, piebilstot, ka pie jaunu investoru piesaistes aktīvi strādā gan Liepājas Attīstības pārvalde, gan Liepājas osta, gan pašvaldības vadība.

"Nākamā gada budžets, pateicoties valsts atbalstam, būs pozitīvs, taču tas ir īstermiņa risinājums," sacīja Hadarovičs. Pašvaldība jau vairākus gadus sistēmiski strādā, lai sagatavotu jaunas industriālās teritorijas Liepājas speciālajā ekonomiskajā zonā un būtu gatava platforma, kur uzņēmumi varētu izvietot savas ražošanas ēkas.

Kā ziņots, lai kompensētu "Liepājas metalurgs" darbības apturēšanu un aptuveni 1500 darbinieku atlaišanu, Ekonomikas ministrija (EM) strādā pie investīciju piesaistes Liepājas reģionam. Patlaban jau četri investori pieņēmuši pozitīvu lēmumu un nākotnē Liepājā tiks radīts ap 350 jaunu darba vietu, iepriekš sacīja bijušais EM valsts sekretārs Juris Pūce.

Viņš piebilda, ka nevar atklāt šos potenciālos investorus, taču norādīja, ka EM strādā divos virzienos. Pirmkārt, tiek piedāvāts atbalsts Liepājā jau strādājošu uzņēmumu paplašināšanās plāniem, otrkārt - tiek mēģināts piesaistīt reģionam jaunus metālapstrādes un mašīnbūves nozares uzņēmumus.

Kā ziņots, Liepājas tiesa 12.novembrī nolēma izbeigt "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un sākt uzņēmuma maksātnespējas procesu, par tā administratoru ieceļot līdzšinējo TAP administratoru Velmeru. Tas nozīmē, ka "Liepājas metalurgs" pilnībā pāriet maksātnespējas administratora Velmera pārraudzībā, kura uzdevums būs sešu mēnešu laikā sagatavot uzņēmumu pārdošanai.

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" jau pavasarī pārtrauca ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.