Pašvaldības no valsts gaida naudu pabalstiem

Ļoti labi saprotam – ja valsts naudu dod pabalstiem, tas ir jākontrolē, Neatkarīgajai atzīst Viļakas novada galvenais sociālais darbinieks Jānis Kozlovskis. Viņa novads ir pieteicies atbalsta naudas saņemšanai garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta un mājokļa pabalsta izmaksu daļējai kompensācijai.

Pagaidām nauda pašvaldības maciņā vēl nav ieripojusi. Novembra beigās nauda pabalstiem bija pārskaitīta tikai 45 pašvaldībām.

Pašvaldībām šī nauda ir akūti nepieciešama, jo šā gada laikā būtiski palielinājies trūcīgu un maznodrošinātu cilvēku skaits novados. Lielākā daļa pašvaldību spēj izmaksāt tikai prioritāros pabalstus, tas ir, pabalstu garantētā ienākuma nodrošināšanai un pabalstu mājoklim, un arī tos jau arī grūtībām.

Valsts visām pašvaldībām gatava atmaksāt 50 procentus no GMI līmeņa pabalstam un 20 procentus no dzīvokļa pabalstam izlietotajiem līdzekļiem, sākot no oktobra. Labklājības ministrijā (LM) Neatkarīgā noskaidroja – lai saņemtu valsts līdzfinansējumu, pašvaldībām līdz katra mēneša 15. datumam ir jāvēršas ministrijā ar noteikta parauga pieprasījumu. Tajā jāsniedz informācija par pašvaldības sociālajiem pabalstiem iepriekšējā mēnesī izlietoto naudu.

Tomēr vairākas pašvaldības šai naudai nav pieteikušās, bet daudzas no tām, kuras ir, nav pareizi aizpildījušas papīrus, tāpēc naudu vēl nevar saņemt. Valsts līdzfinansējums – 284 800 latu – pārskaitīts tikai 45 pašvaldībām. "Daudzu pašvaldību iesniegtie pieprasījumi ir neprecīzi, speciālistiem jāveic labojumi un precizējumi," skaidro LM speciāliste Ilona Jurševska. Lielākajā daļā pašvaldību šo pieprasījumu aizpildīja sociālo dienestu darbinieki un norādīja savus datus, bet pieprasījumā jānorāda reāli izmaksātais finansējums pārskata periodā, kuram jāsakrīt ar pašvaldību grāmatvežu iesniegto informāciju un kas atbilst Valsts kases datiem. LM cer, ka decembrī iesniegtie pieprasījumi būs pareizāk aizpildīti un arī kļūdu būs mazāk.

"Viss atkarīgs no tā, cik precīzi aizpilda tās ailes," saka Jānis Kozlovskis. "Protams, sākumā nebija pilnīgas izpratnes, kā, bet tāpēc mums bija sarunas ar ministriju. Nav pārāk sarežģīta šī sistēma." Sociālais darbinieks gan atzīst – pieprasījums par oktobri iesniegts jau novembrī, bet nauda vēl nav saņemta. Kad būs, nezina. Viņš cer, ka šogad, jo naudas pabalstiem decembrī jau gandrīz nav. Līdzīgi kā citviet Latvijā, arī Viļakā izmaksā tikai GMI un mājokļa pabalstu, kā arī bāreņiem, kuri sasnieguši pilngadību. "Pārējos nākas atteikt... Visvairāk cilvēkiem vajag palīdzību veselības aprūpei, zālēm," saka J. Kozlovskis.

Valmieras novada Sociālā dienesta vadītāja Solvita Rumba norāda, ka pašvaldība ir pieteikusies naudas saņemšanai. Sākotnēji esot bijušas dažas neskaidrības tieši par atskaišu sistēmu, bet tagad viss ir skaidrs un nekādu grūtību neesot.

***

NAUDA PABALSTIEM

Šogad valsts naudu pašvaldībām – 1,09 miljonus latu GMI pabalstam un 716 000 latu dzīvokļa pabalstam – nodrošina no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Nākamgad pašvaldības GMI pabalstam izlietos 9,4 miljonus latu un pusi – 4,7 miljonus – vajadzēs no valsts budžeta. Mājokļa pabalstam pašvaldības nākamgad tērēs 14 miljonus latu, bet no valsts var sagaidīt 2,7 miljonus latu.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais