Atalgojums valsts pārvaldē sarucis par 150 latiem

Vispārējā valdības sektorā strādājošo vidējā alga gada laikā sarukusi par 91 latu, bet valsts pārvaldē – par 150 latiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati. Tomēr, neraugoties uz šo kritumu, gan valsts pārvaldē, gan valdības sektorā strādājošo algas ir virs vidējā atalgojuma Latvijā.

Vidējā bruto alga Latvijā šā gada trešajā ceturksnī bija 456 lati, valsts pārvaldē strādājošo – 549 lati, bet valdības sektorā strādājošo – 460 lati. Tomēr ne

valsts pārvalde, ne valdības sektors trešajā ceturksnī nav bijis vislabāk atalgotais Latvijā. Finanšu un apdrošināšanas jomā strādājošie trešajā ceturksnī nopelnīja vidēji 948 latus pirms nodokļu nomaksas. Informācijas un komunikācijas nozarē nodarbināto vidējā bruto alga bijusi 781 latu liela, elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas jomā – 656 latus liela.

Gada laikā vidējais atalgojums Latvijā ir sarucis par 6,4%. Vidējā bruto darba samaksa valstī visvairāk ir samazinājusies valsts pārvaldē – par 21,5%, mākslas, izklaides un atpūtas jomā – par 16,3%, veselības un sociālās aprūpes jomā – par 13,2%, izglītības jomā – par 10,2%, elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē – par 9,8 procentiem.

Dati par Baltijas valstīm liecina, ka 2009. gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada atbilstošo periodu, mēneša vidējā bruto darba samaksa turpina samazināties arī Igaunijā un Lietuvā. Vislielākais kritums bija Lietuvā – par 7,7% (no 672 līdz 620 eiro), Latvijā – par 6,4% (no 693 līdz 648 eiro), Igaunijā – par 5,9% (no 800 līdz 752 eiro).

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais