Dombrovskis: Krievijas raķešu jautājums vedina runāt par kopīgu Eiropas drošības politiku

Iespējamā Krievijas raķešu "Iskander" izvietošana Baltijas valstu pierobežā norāda uz nepieciešamību runāt par kopīgu Eiropas drošības politiku, ceturtdien Briselē paziņojis Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kuru citē izdevuma "Lrytas.lt" speciālkorespondente Briselē.

"Protams, raķešu izvietošana raisa bažas. Tas būtu jāsaista arī ar vērienīgajām militārajām mācībām, kas rīkotas pie Baltijas valstu robežām. Tādēļ es uzskatu, ka ir īstais laiks diskutēt par kopīgo Eiropas drošības un aizsardzības politiku," viņš norādījis. "Taču tikpat svarīgi ir pieminēt, ka Eiropai jādarbojas kā papildu mehānismam, nevis NATO aizvietotājam. Jāpalūkojas, kādus papildu pasākumus Eiropa varētu uzņemties."

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite nav plašāk komentējusi informāciju par minēto Krievijas raķešu iespējamo dislocēšanu Baltijas valstu robežu tuvumā, bet atzinusi, ka Kaļiņingradas apgabals tiek aizvien vairāk militarizēts.

Viņa uzsvērusi, ka Eiropas Savienības (ES) līderiem samitā jāmeklē atbildes uz jaunajiem drošības apdraudējumiem, uz kuriem ne vienmēr var reaģēt NATO.

"NATO funkcijas ir ļoti specifiskas, un alianse tās pilda sekmīgi, apsargājot un aizstāvot ES un NATO dalībvalstis, bet pastāv zināmi uzdevumi, kas saistīti ar Eiropas interesēm. Tādēļ pirmo reizi pēc pieciem gadiem šis samits runās ne vien par pašu aizsardzību, bet arī par Eiropai svarīgo aizsardzības rūpniecību," norādījusi Lietuvas prezidente.

"Runājam arī par jauniem apdraudējumiem, un šie jaunie apdraudējumi aizsardzības jomā ir tieši enerģētiskā un kiberdrošība, informatīvie uzbrukumi. Tie ir jauni draudi, kur NATO nenāks un nepalīdzēs, Eiropai jāspēj aizstāvēties pašai," Grībauskaite paziņojusi pirms ES samita, kurā paredzēts gan izvērtēt Lietuvas ES prezidentūras rezultātus, gan pārrunāt ES aizsardzības politikas jautājumus.

Kā ziņots, par raķešu "Iskander" izvietošanu Krievijas Kaļiņingradas apgabalā, kas robežojas ar Poliju un Lietuvu, kā arī citviet Baltijas valstu pierobežā, pirmais pagājušās nedēļas nogalē vēstīja vācu laikraksts "Bild", norādot uz slepeniem satelītuzņēmumiem, kuros esot redzami raķešu kompleksi "Iskander-M", kuru skaits mērāms ar divciparu skaitli.

Nopietnas bažas saistībā ar to pauduši gan daudzi Baltijas valstu politiķi, gan Polija un ASV.

Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņojis, ka Maskava vēl neesot izlēmusi, vai Kaļiņingradas apgabalā izvietot raķetes "Iskander", kuras iespējams aprīkot ar taktiskajām kodolgalviņām.

Svarīgākais