Latvija atbalstīs Albānijas pievienošanos ES

Latvija atbalsta ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Albānijai, otrdien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apliecināja Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomes sanāksmē Briselē.

Sanāksmes laikā ministri diskutēja par Eiropas Ārējās darbības dienesta (EĀDD) struktūras un funkciju pārskatu. Rinkēvičs atzinīgi novērtēja EĀDD pārskata izvērtēšanā sasniegto un aicināja nekavēties ar to rekomendāciju īstenošanu, kuras ir guvušas dalībvalstu atbalstu, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļā.

Diskusijās nepieciešams turpināt izvērtēt ES delegāciju iespējas sniegt konsulāro aizsardzību ne tikai krīzes situācijās, bet arī ikdienā, uzsvēra ministrs. Tas kalpotu kā labs atbalsta mehānisms, lai palīdzētu ES pilsoņiem trešajās valstīs.

Diskusijā par gatavošanos Eiropadomei ministri pārrunāja sanāksmes darba kārtībā iekļautos jautājumus - Kopējo drošības un aizsardzības politiku (KDAP), ekonomisko un sociālo politiku, kā arī Ekonomisko un monetāro savienību. Attiecībā uz Eiropas drošības un aizsardzības politikas turpmāko attīstību Rinkēvičs pauda gandarījumu, ka tiek izcelti tādi būtiski elementi kā sadarbība ar NATO un visaptverošās pieejas izmantošanas KDAP misijās un operācijās, sinhronizējot dažādus ES politikas instrumentus. Diskusijā par Ekonomisko un monetāro savienību ministrs uzsvēra - lai nodrošinātu līgumisko saistību un ar tām saistītā solidaritātes mehānisma darbību, ir precīzi jādefinē finansējuma avoti, kā arī finansējuma apjoms.

Diskutējot par ES paplašināšanās procesu, Rinkēvičs pauda atbalstu priekšlikumam par sarunu ietvaru, sākot ES iestāšanās sarunas ar Serbiju. Rinkēvičs pozitīvi novērtēja kompromisa risinājumu, kas noteiktu turpmāko attiecību normalizācijas procesu ar Kosovu un nekavētu virzību sarunām ar Serbiju. Ministrs atbalstīja kandidātvalsts statusa piešķiršanu Albānijai un uzsvēra, ka lēmums par kandidātvalsts statusa piešķiršanu Albānijai jāpieņem līdz nākamā gada martam. Vienlaikus Rinkēvičs norādīja, ka jaunu kritēriju izvirzīšana Albānijai nav pieņemama. Attiecībā uz Maķedonijas un Melnkalnes sasniegto ministrs pievienojās Eiropas Komisijas vērtējumam par to, ka ES izvirzītie kritēriji ir sasniegti. Ministrs pozitīvi novērtēja arī sarunu atsākšanu ar Turciju un pauda cerību, ka izdosies atvērt jaunas ES pievienošanās sarunu sadaļas.