Puse Latvijas iedzīvotāju dāvanām plāno tērēt līdz 80 latiem

Trešdaļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku dāvanai sev tuvam cilvēkam plāno tērēt no 6 līdz 10 latiem, liecina uzņēmuma 4finance sadarbībā ar SKDS veiktais pētījums.

Aptaujas rezultāti liecina, ka divas trešdaļas respondentu neplāno pirkt dāvanas, kuru vērtība pārsniedz 20 latus. Salīdzinoši dārgākas dāvanas plāno iegādāties rīdzinieki, cilvēki ar augstākiem ienākumiem, kā arī biežāk vīrieši, nekā sievietes. Kopumā dāvanu iegādei apmēram puse iedzīvotāju (52%) plāno tērēt līdz 80 latiem. Apmēram desmitā daļa aptaujāto minējuši, ka neplāno iegādāties svētku dāvanas vispār.

"Pārsteigumu radīja tas, ka cilvēki ar augstiem ienākumiem svētku dāvanām plāno tērēt salīdzinoši nedaudz vairāk nekā tie, kuru ienākumi ir zemi. Pēdējie visām svētku dāvanām atvēlēs vidēji 59 latus, bet cilvēki ar augstiem ienākumiem - 94 latus," norāda uzņēmuma 4finance izpilddirektors Toms Jurjevs.

Tāpat T.Jurjevs, kā interesantu tendenci atzīmē to, ka iedzīvotāji ar vidēji zemiem ienākumiem dāvanu iegādei tērēs mazāk nekā tie, kuriem ir zemi ienākumi - proti, 54 latus.

Pētījumā arī secināts, ka sarunvalodai ģimenē nav tiešas sasaistes ar dāsnumu, jo gan latviski, gan krieviski runājošie dāvanām gatavi tērēt vienādu summu - vidēji 73 latus.

4finance uzdevumā pētījumu laika posmā no 26.novembra līdz 30.novembrim veica socioloģisko pētījumu centrs SKDS un tajā piedalījās 1005 Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.