Zolitūdes traģēdijā cietušo advokāts aicina izteikt neuzticību Kažociņa vadītajai komisijai

Kustība "Neesi vienaldzīgs, esi atbildīgs!" un Zolitūdes traģēdijā cietušo advokāts Aldis Gobzems aicina izteikt neuzticību Jāņa Kažociņa vadītajai traģēdijas sabiedriskajai komisijai.

Gobzems aģentūru LETA informēja, ka Zolitūdes traģēdijas lietā izveidotā sabiedriskā izmeklēšanas komisija vēlas 150 000 latu savai uzturēšanai un atalgojumiem. Tā ir vēl viena šokējoša ziņa daudzo Zolitūdes traģēdijas izraisīto ziņu klāstā, turklāt tūkstošiem cilvēku pēc traģēdijas brīvprātīgi iesaistījušies tās izmeklēšanas veicināšanas procesā.

"Brīvprātība un nesavtīga palīdzība - tie bija īstu jēgu guvušie vārdi, kas smagajās dienās piepildījušies ar saturu. Taču ne izveidotajai sabiedriskajai izmeklēšanas komisijai. Inese Voika, Jānis Kažociņš, Baiba Rubesa cietušajiem ar saviem padomiem un pieredzi palīdzēt gatavi vien par vērā ņemamu atalgojumu. Kustība "Neesi vienaldzīgs, esi atbildīgs!" un es, savu pilnvaru ietvaros kā Zolitūdes traģēdijā cietušo advokāts, aicinām neuzticēties uz šādiem pamatiem dibinātai sabiedriskai izmeklēšanas komisijai. Aicinām sabiedrību izteikt tai savu neuzticību. Daudzi tūkstoši brīvprātīgo ir pierādījuši pretējo - palīdzēt nesavtīgi," norāda advokāts, kurš ar kolēģiem tiesā iesniedzis Zolitūdes traģēdijā cietušo prasību par 100 miljonu latu piedziņu no lielveikala "Maxima" būvētājiem, attīstītājiem un Rīgas domes.

Jau ziņots, ka iepriekš izstrādātā komisijas izdevumu tāme sabiedrībā raisījusi diskusijas par komisijas izšķērdīgumu. Saskaņā ar minēto tāmi komisijai būtu jāpiešķir vairāk nekā 150 000 latu.

Kažociņš vakar paziņoja, ka pašreizējā komisijas izdevumu tāme tiks pārskatīta. Ņemot vērā minēto, Kažociņš nolēmis lūgt valdību šodien gaidāmajā sēdē nelemt par finansējuma piešķiršanu komisijas darbības nodrošināšanai un atlikt šī jautājuma skatīšanu līdz 2014.gada 7.janvārim.

Valdība iepriekš atbalstīja Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās komisijas izveidi, par tās vadītāju ieceļot bijušo Satversmes aizsardzības biroja priekšnieku Kažociņu. Komisiju aicināja izveidot ''Sabiedrība par atklātību - Delna".

Komisijā piekritušas darboties bijusī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ināra Šteinerte un uzņēmēja Baiba Rubesa, kā arī ''Sabiedrības par atklātību - Delna" pārstāve Inese Voika.

Komisijas uzdevums būs izvērtēt Zolitūdes traģēdijas tiešos un netiešos cēloņus, glābšanas darbu un traģēdijas seku likvidēšanas procesu, atbildīgo dienestu un amatpersonu rīcības efektivitāti, kā arī normatīvā regulējuma darbības efektivitāti būvniecības, publisko iepirkumu un civilās aizsardzības jomā saistībā ar Zolitūdes traģēdiju.

21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Svarīgākais