Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Ugunsdzēsēju soda par izteikumiem televīzijā pēc Zolitūdes traģēdijas

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Kurzemes reģiona brigādes Liepājas 2.daļas komandierim-leitnantam Jānim Seņkānam piemērots rājiens par izteikumiem Kurzemes televīzijā saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, aģentūru LETA informēja Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Armands Augustāns.

Seņkāns televīzijai izklāstījis viedokli par pārdzīvoto traģēdiju, atvadoties no trīs bojā gājušajiem kolēģiem un citiem līdzpilsoņiem. Seņkāns teicis, ka Liepājas ugunsdzēsēji bija gatavi doties palīgā Rīgas kolēģiem. Papildus glābējs piebildis, ka, iespējams, "mēs saviem spēkiem nebūtu tam gatavi", ja kaut kas tāds notiktu Liepājā. Viņš minējis problēmas ar tehniku un cilvēku resursiem. Šie izteikumi kļuvuši par iemeslu disciplinārlietas ierosināšanai, un Seņkānam piemērots viens no smagākajiem soda mēriem - rājiens.

VUGD preses pārstāve Inga Vetere Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" skaidroja, ka disciplinārlietas ierosināšana ir loģiska. "Es kā Liepājas iedzīvotājs saprotu, ka Liepājas amatpersona pasaka, ka mani neglābs, ja kaut kas tāds notiek. Protams, ka Liepājas VUGD glābēji tādos lielos darbos vieni paši nespētu, bet viņi jau nav vienīgie Liepājā. Viņi jau nav atsevišķi izolēta valsts, kur nedosies pārējie," raidījumam sacīja Vetere.

Viņa atgādināja, ka arī Zolitūdes traģēdijā glābšanas darbos iesaistījušies glābēji ne tikai no Rīgas, bet arī no Valmieras, Limbažiem un citām vietām. Turklāt piemēroto disciplinārsodu Seņkāns varot pārsūdzēt.

"Panorāmā" tika minēts, ka Liepājas ugunsdzēsējs nav vienīgais, kura izteikumi medijos nav apmierinājuši priekšniecību, - dienesta pārbaude ierosināta arī pret kādu glābēju no Daugavpils. "Šis nebūs pēdējais rājiens par šo tēmu. Ierosināta arī pārbaude Latgales pusē, kur arī cilvēks nepamatoti, nesaprotot situāciju, komentēja to, kāpēc netika iesaistītas starptautiskās vienības," pauda Vetere.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Starp bojāgājušajiem bija arī trīs ugunsdzēsēji, kuri piedalījās glābšanas darbos. 13 ugunsdzēsēji bija starp cietušajiem.

Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.