Čepāne grib uzspiest topošajai valdībai Satversmes preambulas pieņemšanu

Topošās koalīcijas partneriem būtu vēlams diskutēt par Satversmes preambulas jautājuma iekļaušanu jaunās valdības deklarācijā, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V).

Varētu apspriest, vai valdības deklarācijā ierakstīt, ka Satversmes preambula ir jāpieņem līdz 11.Saeimas pilnvaru beigām, skaidroja politiķe. Pašlaik pie izmaiņām preambulas sākotnējā projektā strādājot jurists Egils Levits.

Jau vēstīts, ka Satversmes preambulas projektā tiek piedāvāts definēt Latvijas pamatlikuma kodolu, bet latviešu identitātei plānots piedēvēt divas saknes - latviešu tautas dzīvesziņu un kristīgās vērtības -, ideju aizgūstot no literātes Zentas Mauriņas.

Savukārt Valsts prezidenta Andra Bērziņa piedāvāto valsts pārvaldes modeļa izmaiņu apspriešana ir atlikta, jo prezidenta padomnieks likumdošanas un juridiskajos jautājumos Reinis Bērziņš esot aizņemts jaunās valdības veidošanas procesā, norādīja Čepāne.

Savukārt Valsts prezidenta Andra Bērziņa iniciatīva cita starpā paredz grozīt Satversmi, Ministru kabineta iekārtas likumu un Saeimas Kārtības rulli, paredzot mainīt līdzšinējo Ministru prezidenta apstiprināšanu amatā, kam būtu nepieciešama 51 Saeimas deputāta atbalsts, kā arī valdības locekļu izvirzīšanas un apstiprināšanas kārtību. Tāpat ierosināts atteikties no principa, ka gadskārtējā valsts budžeta noraidīšana parlamentā uzskatāma par neuzticības izteikšanu Ministru kabinetam.