NBS komandieris Graube Afganistā pārspriež Latvijas tālāku dalību operācijā

Šodien vairāku dienu darba vizītē Afganistānā ieradies Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, lai ar NATO vadīto spēku amatpersonām apspriestu jautājumus par Latvijas ieguldījumu Afganistānā pēc 2014.gada, kad atbildība par valsts drošību pilnībā tiks nodota vietējai varai.

Graube jau ir ticies ar NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku štāba priekšnieku, pārrunājot pašreizējo operācijas gaitu un izaicinājumus, ar kuriem var nākties saskarties pēc Afganistānas prezidenta vēlēšanām un atbildības nodošanas vietējiem drošības spēkiem, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Vizītes laikā viņš tiksies arī Ziemeļu reģionālās pavēlniecības komandieri un Norvēģijas kontingenta komandieri, kā arī Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta un Norvēģijas un Latvijas Speciālo operāciju vienības vadību.

Godinot operācijā Afganistānas ziemeļos kritušos karavīrus, viņš noliks ziedus pie Kritušo karavīru piemiņas memoriāla Mazarišarīfā, kura sienā iegravēti starptautiskajā operācijā Afganistānā kritušo karavīru, tostarp arī Latvijas karavīru, vārdi.

Bruņoto spēku komandieris, kuru pavada Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris Mārtiņš Liberts, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis un citas bruņoto spēku amatpersonas, tiksies arī ar Latvijas kontingenta vadību un karavīriem, apsveicot viņus Ziemassvētkos un Jaunajā gadā, kā arī cienājot ar līdzi paņemtajām piparkūkām.

Jau ziņots, ka lielākā Latvijas kontingenta daļa, kuru veido Manevra rota, dienesta pienākumus pilda Mazarišarīfā izvietotajā Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta vienībā. To veido četru valstu - Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas un Latvijas - karavīri.

Latvijas Manevra vienība Afganistānā veic pārejas atbalsta vienības Afganistānas drošības spēku Policijas vienību un Operāciju koordinācijas centru padomnieku grupu eskortēšanu un to apsardzi, nodrošina ātrās reaģēšanas uzdevumu izpildi un nepieciešamības gadījumā - arī vietējo spēku operāciju atbalstu.

Mazarišarīfā dienesta pienākumus pilda ne tikai karavīri, kas darbojas pārejas atbalsta vienībā, bet arī Latvijas kontingenta vadība, Nacionālā atbalsta nodaļa, kā arī Militārās policijas grupa un štāba virsnieki, kas darbojas Ziemeļu reģionālās pavēlniecības štāba sastāvā.

Latvijas karavīri ir izvietoti arī Kandahārā, kur Lietuvas vadītajā Gaisa spēku apmācību grupā turpina helikopteru ekipāžu un zemes nodrošinājuma personāla apmācību, un Kabulā, kur Norvēģijas un Latvijas Speciālo operāciju vienība apmāca Afganistānas Speciālo policiju dažādos speciālo operāciju jautājumos.

Saeima 17.oktobrī nolēma pagarināt mandātu Latvijas karavīru dalībai NATO vadītajā operācijā Afganistānā Starptautisko drošības atbalsta spēku sastāvā līdz nākamā gada 31.decembrim. Pērn tajā dienesta pienākumus veica 364 karavīri. Pašreiz dienesta pienākumus Afganistānā pilda vairāk nekā 150 Latvijas karavīru.

Dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā Latvijas karavīri sāka 2003.gadā. Tās mērķis ir sniegt atbalstu Afganistānas valdībai stabilizācijas un atjaunošanas procesā, pašlaik galveno uzmanību veltot nacionālo drošības spēku apmācībai.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais