ES vidējā atšķirība starp sieviešu un vīriešu saņemto darba samaksu stundā ir 16,2%

Eiropas Savienībā (ES) vidējā atšķirība starp sieviešu un vīriešu saņemto darba samaksu stundā ir 16,2%, liecina otrdien publiskotie Eiropas Komisijas (EK) jaunākie dati.

 

EK ziņojums atklāj, ka visās ES valstīs aizvien pastāv vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirība - no 27,3% Igaunijā līdz 2,3% Slovēnijā. Rādītāji atspoguļo, ka pēdējos gados šī atšķirība nedaudz mazinās. Laikā no 2008.gada līdz 2011.gadam tā samazinājusies par 1,1%. Ziņojumā norādīts, ka lielākā problēma cīņā pret samaksas atšķirību ir vienlīdzīgas samaksas noteikumu nepiemērošana un tas, ka sievietes nesniedz prasības valsts tiesās, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā preses pārstāve Džeina Tamuļeviča.

"Dzimumu līdztiesība ir Eiropas sasniegums, jo likumi garantē vienādu samaksu par vienādu darbu, vienlīdzību darba vietā un minimālās tiesības uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu. Tomēr, lai dzimumu līdztiesība būtu pilnīga, vēl ir daudz darāmā. Samaksas atšķirība vēl arvien ir liela un nemazinās. Situāciju pasliktina tas, ka liela daļa pārmaiņu skaidrojama ar vīriešu ienākumu mazināšanos, nevis sieviešu ienākumu palielināšanos," norādīja ES tieslietu komisāre Viviāna Redinga. "Princips, ka vīrieši un sievietes par vienādu darbu saņem vienādu atalgojumu, kopš 1957.gada ierakstīts ES līgumos. Ir pēdējais laiks tam kļūt par realitāti arī darbavietās."

Otrdien publicētajā ziņojumā aplūkota vienlīdzīgas samaksas noteikumu praktiskā piemērošana ES valstīs un prognozēts, ka nākotnē sarežģītākais uzdevums dalībvalstīm būs vienlīdzīgu iespēju direktīvu iedibināto noteikumu pareiza piemērošana un izpilde.

Ziņojumā apstiprināts, ka reālu vienlīdzīgas samaksas principa īstenošanu apgrūtina samaksas sistēmu necaurredzamība, skaidru vienlīdzīgas samaksas kritēriju trūkums un skaidras informācijas trūkums darba ņēmējām, kuras cieš no nevienlīdzības. Ja samaksas sistēma kļūtu caurredzamāka, uzlabotos arī to sieviešu situācija, kuras cieš no samaksas diskriminācijas.

Dzimumu līdztiesība ir viens no ES pamatprincipiem. Kopš 1957.gada līgumos nostiprināts vienlīdzīgas samaksas princips. Tas ietverts arī direktīvā par vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm nodarbinātības un profesijas jautājumos.

Nozīmīga EK apņemšanās un prioritāte, kas ierakstīta EK izstrādātajā Sieviešu un vīriešu līdztiesības stratēģijā 2010.-2015 gadam, ir atbalsta sniegšana dalībvalstīm, lai tās varētu izpildīt pienākumu novērst no dzimuma atkarīgo darba samaksas atšķirību.

Svarīgākais