Turpmāk ārsti medicīniskajos dokumentos varēs nenorādīt personas kodu

Lai nodrošinātu ārstniecības personas datu aizsardzību, no 1.janvāra ārstniecības personas medicīniskajos dokumentos savu personas kodu varēs aizstāt ar ārstniecības personas identifikatoru, to paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi "Medicīnisko dokumentu lietvedības kārtībā".

Tāpat grozījumi paredz veikt izmaiņas ārstniecības personu izmantotajās veidlapās, papildinot sadaļu par ārstnieciskajiem un darba režīma norādījumiem pacientam ar iespējām - "Ārstēšana stacionārā", "Mājas režīms" vai "Brīvais režīms". Tas ir būtiski gadījumos, ja jānovērtē, vai pacienta veselības stāvoklis pieļauj ierasties, piemēram, tiesā, skaidro VM speciālisti.

Kā ziņots, iespēju aizstāt personas kodu ar ārstniecības personas identifikatoru Veselības ministrija (VM) solīja jau no 2012.gada, lai novērstu nepamatotu mediķu personas kodu publiskošanu.

Šogad, 4.jūnijā, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība Ministru prezidentam lūdza uzdot veselības ministrei pasteidzināt tam nepieciešamos pasākumus. Arodbiedrība vērsās arī pie tiesībsarga, kurš atzina, ka pašreizējā sistēma "pārkāpj personu tiesības uz privāto dzīvi".

No 25.oktobra personas kodu var aizstāt ar ārstniecības personas identifikatoru zāļu receptēs.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.