NBS Kaujas atbalsta bataljons izaudzis

© Ints Kalniņš

Līdz ar sava karoga saņemšanu par pilnībā izveidotu uzskatāms Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) Kaujas atbalsta bataljons – tā ir jaunākā un vienlaikus par gudrāko uzskatītā Latvijas armijas vienība.

Karogu bataljonam dāvināja Latvijas ģenerāļu klubs, bet NBS komandierim Raimondam Graubem to pasniedza Valsts prezidents Andris Bērziņš. Kā vēsta Aizsardzības ministrija, karoga stūros zeltītiem diegiem izšūtas zemes, gaisa, uguns un ūdens zīmes, kas simbolizē kaujas atbalsta vienību stihijas. Zeme un ūdens – inženieri, gaiss – gaisa atbalsta kontroles vienība, uguns – uguns atbalsta vienība un prettanku vienība, zeme, gaiss, uguns un ūdens – izlūki. Kopumā bataljonā dienē 280 karavīri.

Vienība attīstās, un, kā norāda bataljona komandieris Gunārs Kauliņš, arī nepieciešamība pēc Kaujas atbalsta bataljona speciālistiem arvien pieaug, tajā skaitā starptautiskajās misijās un vingrinājumos. Arī, kad zemessargiem jāpalīdz ledu upēs spridzināt, karavīri nāk talkā. Nākamajam gadam bataljona plāni jau sazīmēti: «Kā galvenās prioritātes Kaujas atbalsta bataljonam ir deleģēt apakšvienības un uzsākt apmācību dalībai Eiropas Savienības Kaujas grupā 2015. gadā un NATO Reaģēšanas spēkos 2016. gadā, organizēt un vadīt starptautiskās mācības kopā ar ASV jūras kājniekiem Summer Shield, uzsākt apvienotās uguns koriģētāju (Joint Forward Observer) spējas attīstību un sagatavot vienu vadu kā kājniekus dalībai starptautiskajā operācijā Afganistānā.».

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.