Taisnojas, ka pensionāri piesēja pie gultas, lai viņa neizkristu

Labklājības ministrija konstatējusi nopietnus pārkāpumus Rīgas sociālās aprūpes centrā Gaiļezers un uzsākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību, turpinot iesākto pārbaudi.

Pēc radinieka sūdzības atklājies, ka viena no pansionāta iemītniecēm – gados veca sieviete – bijusi «nelikumīgi fiksēta pie guļvietas, ierobežojot viņas kustību brīvību». Neatkarīgā noskaidroja – situācijā iesaistītā aprūpētāja savos paskaidrojumos taisnojusies, ka tas darīts pašas klientes dēļ, lai viņa neizkristu no gultas.

Sociālās aprūpes centrs Gaiļezers ir Rīgas domes pakļautības iestāde, proti, pašvaldības pansionāts, kas nodrošina pilnu aprūpi cilvēkiem, kuri vecuma vai veselības stāvokļa dēļ paši nevar sevi aprūpēt. Nesen šis pansionāts atzīmēja 25. gadadienu – ar kopīgām svētku pusdienām, svētku koncertu un pansionāta labāko darbinieku sumināšanu.

Labklājības ministrijas (LM) speciāliste Zane Brīvmane stāsta, ka nelikumīga rīcība pret pansionāta iemītnieci atklāta, pārbaudot kādas privātpersonas sūdzību. Sociālo pakalpojumu kvalitātes kontroles departamenta speciālisti secinājuši: fiksācijas jostas iegādātas vairumā, tāpēc pastāv iespēja, ka klientu fiksēšana pie guļvietām jeb, vienkārši runājot, piesiešana ir bijusi ierasta prakse. Pārbaude turpināsies līdz 20. janvārim, un ministrija sola informēt sabiedrību par pārbaudes rezultātiem, līdzko tā būs beigusies. Pašlaik nekādu sīkāku informāciju – vai ir atklāti vēl kādi pārkāpumi – LM nesniedz.

Rīgas domes Labklājības departamenta speciāliste Lita Brice Neatkarīgajai pastāstīja, ka notikušais atklājies jau senāk, kad tika uzsākta pārbaude par citu negadījumu pansionātā. No aprūpes centra novembrī saņemta informācija, ka noticis nelaimes gadījums, kurā iesaistīts pacients ar demenci, viens no klientiem guva ķermeņa apdegumus. Par šo gadījumu departamentā nekavējoties tika izveidota izmeklēšanas komisija. Izmeklēšanas gaitā atklājies, ka pansionātā tikušas lietotas fiksācijas jostas. Gaiļezerā skaidrots, ka drošības jostas tika lietotas klientu drošības nolūkos, lai agresīvi klienti neapdraudētu sevi un citus. Savukārt Neatkarīgās rīcībā ir ziņas, ka, pēc aprūpētājas vārdiem, viņa piesējusi ar šo jostu veco sievieti, lai viņa neizkristu no gultas. Jebkurā gadījumā fiksācijas jostu lietošana ir nepieļaujama, uzsver L. Brice, tāpēc uz dienesta izmeklēšanas laiku no amata atstādināta centra direktore Ļubova Zaka. Visas fiksācijas jostas ir konfiscētas.

Gaiļezerā strādā 180 darbinieki, un septiņi no tiem strādā kopš pansionāta dibināšanas dienas. Pansionāts nodrošina aprūpi 426 dažāda vecuma klientiem, tostarp cilvēkiem ar demenci un citiem garīga rakstura traucējumiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.