Aprūpes centra "Gaiļezers" vadītāja: Siešana pie gultām nav ierasta prakse, aprūpētāja pieļāva kļūdu

Rīgas sociālās aprūpes centrā "Gaiļezers" klientu fiksēšana pie gultām nav ierasta prakse - aprūpētāja vienkārši netika galā un pēc savas iniciatīvas piefiksēja pacientu, aģentūrai LETA skaidroja atstādinātā centra vadītāja Ļubova Zaka, komentējot Labklājības ministrijas (LM) un Rīgas domes konstatētos pārkāpumus centrā.

Zaka sacīja, ka nodaļā, kurā tika konstatēta klienta fiksācija pie guļvietas, uzturas 18 dementi pacienti jeb cilvēki ar ļoti smagiem psihiska rakstura traucējumiem, par kuru aprūpi atbild divas aprūpētājas. Viena no viņām neesot spējusi nomierināt kādu savu pacientu, tādēļ uz desmit līdz 15 minūtēm piefiksējusi viņu pie gultas. Tas esot darīts arī tāpēc, lai pacients nenodarītu pāri sev un citiem.

"Apstākļi ir tādi, ka slimnieku kaut kā vajag nomierināt, un ir divi varianti - vai īslaicīga fiksācija, vai sazāļošana. Mūsu pansionātā sazāļošana nebija pieņemta, jo tad cilvēkam rodas izgulējumi. Piederīgie nav apmierināti, mēs to nedarījām. Arī fiksēt mēs nefiksējam, bet sanitāre vienkārši netika galā tajā momentā un viņa viņu piefiksēja "uz savu galvu". Nebija tur zilumu, [..] fiksācija bija ļoti viegla, tur jau varēja roku pabāzt apakšā," teica Zaka.

Viņa arī piebilda, ka centrs neesot iepircis jaunas fiksēšanas jostas.

Kā ziņots, LM un Rīgas domes Labklājības departamenta speciālisti Rīgas sociālās aprūpes centrā "Gaiļezers" konstatējuši nelikumīgu klientes fiksēšanu pie guļvietas.

LM iepriekš informējusi, ka fiksācijas jostas iegādātas vairumā, tāpēc pastāv iespēja, ka šāda klientu kustības brīvības ierobežošana ir bijusi ierasta prakse. Ministrija ir uzsākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību un turpinās pārbaudi sociālās aprūpes centrā līdz 2014.gada 20.janvārim.

Arī Rīgas domē izveidota konkrētā gadījuma izmeklēšanas komisija, kas turpinās darbu turpmākās divas nedēļas. Tāpat Rīgas domes Labklājības departamenta vadība, kā pakļautībā darbojas sociālās aprūpes centrs, uz dienesta izmeklēšanas laiku atstādinājusi iestādes direktori Ļubovu Zaku, kā arī saistībā ar notikušo nolēmusi vērsties policijā.

Rīgas sociālās aprūpes centrs "Gaiļezers" ir ilgstošas sociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes iestāde, kas nodrošina pilnu aprūpi cilvēkiem, kuri vecuma vai veselības stāvokļa dēļ paši nevar sevi aprūpēt.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais