Ekonomists: Nākamgad inflācija būs straujāka

© f64

Nākamgad inflācija būs straujāka nekā šogad, uzskata "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

Viņš skaidro, ka pretēji gaidītajai inflācijai, kas gan šogad ir bijusi visai bieža viešņa, novembrī atgriezās deflācija. Ņemot vērā iespējamās cenu izmaiņas decembrī, puslīdz droši var apgalvot, ka arī 2013.gada vidējā inflācija būs minimāla jeb 0,1%.

Savukārt nākamgad, vērtējot globālās tendences, kas uzrāda globālās inflācijas saraušanos un visaptverošu lejupslīdi, viņš tomēr prognozē straujāku inflāciju.

To noteikšot zemā cenu bāze. Tāpat neliels efekts esot gaidāms no eiro ieviešanas, kaut daļa potenciālā kāpuma jau ir ticis īstenots.

Saglabājoties izaugsmei, darba samaksas kāpumam un bezdarba kritumam, būs nozares, preces un pakalpojumi, kuri nespēs ignorēt šo procesus un būs spiesti cenas celt. Līdz ar to tas būs likumsakarīgs solis, kam vēl būs jāgūst patērētāju apstiprinājums.

Viens no nozīmīgākajiem cenu ietekmējošajiem notikumiem nākamgad būs elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām.

"SEB bankas" 2014.gada inflācijas prognoze ir 2,8%, pauž ekonomists.

Kā ziņots, vidējais patēriņa cenu līmenis 2013.gada novembrī, salīdzinot ar 2012.gada novembri, samazinājies par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem pieauga par 1%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,1%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2013.gada novembrī, salīdzinot ar 2012.gada novembri, bija degvielas un pārtikas preču cenu pazeminājumam, kā arī pakalpojumu cenu nelielam pieaugumam.

Svarīgākais