Aizdomīgajiem veikaliem pozitīvi ekspertu atzinumi – zibenīgi

Maxima un Rimi veikali, kas aizvadītajā piektdienā tika slēgti, jo Rīgas pilsētas būvvalde tajos konstatēja iespējamus konstrukciju nestspējas apdraudējumus, jau nākamajā diena turpināja savu darbu.

Mazumtirgotāji zibenīgi bija sagādājuši neatkarīgu ekspertu atzinumus, kas liecina – būves pircējus neapdraud.

Būvvalde 6. decembrī pārbaudīja sabiedriskas nozīmes ēkas, būvuzņēmuma SIA Re&Re objektus, kā arī Rīgas veikalus Maxima, Rimi un Supernetto. Divos no pārbaudītajiem objektiem – Rimi veikalā Augusta Deglava ielā 110 un veikalā Maxima tirdzniecības centrā Sahara Lubānas ielā 117a – būvvalde konstatēja iespējamu apdraudējumu.

Mazumtirgotāja Maxima Latvija preses sekretārs Jānis Beseris skaidro, ka uzņēmums saņēmis SIA AI Engeneering oficiālu neatkarīgu ekspertubūvinženieru slēdzienu, ka tirdzniecības centra Sahara ēka ir apmierinošā tehniskā stāvoklī, un sestdien darbs veikalā atsākts.

Arī SIA Wenden Baltika, kurai piederošajā tirdzniecības centrā tika apstādināts Rimi darbs, jau nākamajā dienā bija spējis sarūpēt ekspertu atzinumu, ka veikals darbu var turpināt.

Tirdzniecības centrs Deglava ielā 110 esot drošs, un šo ēku drīkstot ekspluatēt, atzinis Latvijas Inženierkonsultantu asociācijas valdes loceklis, sertificēts būvinženieris, SIA Būvniecības konsultants vadītājs Egils Morītis, kā arī Maxima atzinumu sniegušās SIA AI Engeneering valdes loceklis Ivans Kirilovs, kuram ir sertifikāts ēku tehniskajā apsekošanā.

Gan ēkas īpašnieks, gan to izmantojošais Rimi aizrāda būvvaldei, ka tā joprojām nav uzņēmumiem sniegusi nekādu informāciju par ēkas tehnisko stāvokli, bet publiskajā telpā pieejamās ziņas liecinot, ka būvvalde veikusi tikai vizuālu ēkas apskati, nevis tehnisko apsekošanu, veicot reālu konstrukciju pārbaudi.

Komentējot būvvaldes novēroto jumta konstrukciju jeb siju izlieci, sertificēto būvinženieru grupa norāda, ka šai ēkai laika gaitā ir veidojušies metāla konstrukciju izliekumi, taču tie nekādā veidā nav bīstami cilvēku drošībai un ēku drīkst ekspluatēt.

Svarīgākais