Mazie un mikro uzņēmumi varēs pretendēt uz mikro aizdevumiem

Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) ir izsludinājusi pieteikšanos atklātam konkursam mikro aizdevumu finanšu starpnieku atlasei, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LGA.

Šogad Ministru kabinets apstiprināja noteikumus par mikroaizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai, kas paredz, ka turpmāko divu gadu laikā, līdz 2015.gada 31.decembrim, tiks izsniegti mikro aizdevumi piecu miljonu eiro (3,5 miljoni latu) apjomā.

Ar šīs programmas palīdzību tiks mazināta tirgus nepilnība, kas kavē mikro un mazajiem uzņēmumiem saņemt finansējumu to attīstībai, jo klasiskie finanšu starpnieki, lielākoties komercbankas, paaugstinātā riska dēļ nelabprāt kreditē mazos un vidējos uzņēmumus.

Ar šo programmu tirgū tiks piedāvāti lētāki resursi mikro un mazajiem uzņēmumiem, un to kopējais apjoms var sasniegt pat desmit miljonus eiro (septiņi miljoni latu), no kuriem pieci miljoni eiro ir Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums kopā ar valsts budžeta līdzekļiem, bet 50% būs finanšu starpnieku piesaistītais līdzfinansējums.

Patlaban līdz 2014.gada 28.janvārim noris pieteikšanās finanšu starpnieku atlasei, kur liels uzsvars tiek likts uz to pieredzi mikro kredītu izsniegšanā, administrēšanā un atgūšanā, kā arī komandas profesionālajām zināšanām šajā jomā.

Mikro aizdevumi tiks piešķirti, lai nodrošinātu finansējumu saimnieciskās darbības veicēju izveidei, izaugsmei un darbības paplašināšanai, kā arī piesaistītu apgrozāmos līdzekļus dzīvotspējīgu projektu īstenošanai. Maksimālā pieejamā summa būs 25 000 eiro (17 500 latu), un termiņš varēs būt līdz pat desmit gadiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.