Kaimiņu nozagto ūdeni sadala uz dzīvokļiem

Ūdens patēriņa starpības aprēķinos atkal ieviesta cita metodika. Līdz šim starpību starp dzīvoklī uzstādīto skaitītāju rādījumiem un mājas lielā skaitītāja rādījumiem sadalīja proporcionāli katrā dzīvoklī patērētajam ūdens daudzumam.

Ja ūdeni tērēji mazāk, maksāji mazāku summu par ūdens patēriņa starpību. Tagad saskaņā ar grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 1013 Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (stājās spēkā 25.09.2013.) ūdens starpību sadala vienādi visiem dzīvokļiem. Tērē vai netērē ūdeni, bet maksāsi tik un tā.

Turklāt līdz šim rēķinos bija norādīta gan maksa par kubikmetru ūdens, gan dzīvoklī patērētā ūdens daudzums, gan apmaksājamā ūdens starpība kubikmetros, bet tagad ir tikai maksa par ūdeni – 72 santīmi par kubikmetru un maksa par ūdens patēriņa starpību. Ne vairs kubikmetru, nekā.

Tagad ieguvēji ir tie, kuri mēnesī neknapinās ar kubikmetru vai diviem, bet laistās uz nebēdu. Ja kādu ir aizskāris virsraksts, tad velti. Kaut vai tikai viena piemēra dēļ. Kādai daudzdzīvokļu ēkai Rīgā augusta rēķinā norādīts, ka mājas kopējā ūdens patēriņa starpība ir 246,474 m3, bet novembra rēķinā tā ir jau 286,307 m3. Diez vai ūdens patēriņa starpība rodas tikai tāpēc, ka iedzīvotāji dažādos laikos nodevuši skaitītāja rādījumus. Varbūt tomēr ir arī citi iemesli, viens no kuriem – patērē, bet nemaksā vispār vai samaksā mazāk nekā patērē? Pārvaldnieki visticamāk izspēlēs aizsargkārti – dzīvokļos viņus neielaiž, lai varētu pārbaudīt skaitītājus. Jāatgādina, ka MK noteikumi paredz pārvaldniekam veikt dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, ja pārvaldnieks par šādas pārbaudes veikšanu rakstiski paziņojis vismaz nedēļu iepriekš, nosūtot paziņojumu uz dzīvokļa īpašumu, kurā plānota skaitītāju pārbaude.

Saskaņā ar iepriekš minētajiem MK noteikumiem dzīvokļa īpašniekiem, kuru dzīvokļos ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti, aprēķinus par ūdens patēriņu šogad vēl veic, ūdens patēriņu nosakot ne vairāk kā 10 m3 mēnesī par katru dzīvoklī dzīvojošo personu.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais