Zolitūdes traģēdijas cietušo pieteikums par 100 miljonu latu piedziņu atstāts bez virzības

© F64 Photo Agency

Rīgas apgabaltiesa bez virzības atstājusi Zolitūdes traģēdijā cietušo prasības pieteikumu par 100 miljonu latu piedziņu, kas iesniegta pret tirgotāju SIA "Maxima Latvija", būvuzņēmumu "Re&Re", sagruvušās ēkas īpašnieku SIA "Tineo", ēkas attīstītāju SIA "Homburg Zolitūde" un Rīgas domi.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, pieteikums atstāts bez virzības līdz 6.janvārim trūkumu novēršanai.

Iepriekš zvērināti advokāti Aldis Gobzems un Aldis Alliks pastāstīja, ka apgabaltiesā tiks iesniegts pieteikums par šīs prasības nodrošināšanu - kustamas un nekustamas mantas apķīlāšanu, bet šis pieteikums nebūs vērsts pret Rīgas domi. Alliks papildināja, ka iesniegti arī dokumenti Ģenerālprokuratūrā. Advokāti paskaidroja, ka par šo prasību valsts nodeva cietušajiem nebūs jāmaksā, bet par konkrētas summas piedziņu no katra atbildētāja lems tiesa.

Advokāti, kas ir iesaistīti kustībā "Neesi vienaldzīgs, esi atbildīgs!", norādīja, ka informāciju par prasītājiem, proti, cietušajiem, viņi neatklās, jo tā ir sensitīva informācija. Tomēr Gobzems papildināja, ka viens no klientiem ir izteicis vēlmi savu vārdu publicēt. Gobzems apgalvoja, ka notiek mēģinājumi uz cietušajiem izdarīt spiedienu, mēģinot viņus iebiedēt, pārliecināt nerīkoties, norādot, ka cietušo vārdus mēģinās pasargāt.

Tāpat advokāti akcentēja, ka šī nebūs vienīgā prasība, kas tiks celta tiesā, un kopējo prasību apjoms varētu pārsniegt pat vienu miljardu latu.

No cietušajiem ne pirmstiesas procesa, ne procesa laikā netikšot pieņemti "ne santīmi, ne centi".

Kā ziņots, iepriekš medijiem izplatītajā paziņojumā advokāti norādīja, ka ir nepieciešama ātra un operatīva cietušo tiesiskā aizsardzība, lai atbildīgie uzņēmumi nekļūtu par "tukšām čaulām". Viņi aicināja valsts institūcijas tiesas procesā aktīvi veicināt atbildētāju mantas apķīlāšanu.

Kā minēts paziņojumā, advokāti cer, ka šādas prasības pieteikums būs, cita starpā, spēcīgs grūdiens daudz ātrāk un atbildīgāk rīkoties Rīgas domes amatpersonām. "Ja prasība pret Rīgas domi tiks noraidīta, celsim prasības pret tās amatpersonām personīgi. Ja prasība pret uzņēmumiem tiks noraidīta, celsim prasības pret to īpašniekiem un patiesā labuma guvējiem," uzsver advokāti.

Savukārt, ja tiks noraidītas prasības pret, pēc advokātu domām, atbildīgajām juridiskajām un fiziskajām personām, tad tiks celta prasība pret Latvijas valsti, kā arī Latvija tiks aicināta celt prasību pret Lietuvas valsti un citām ar, viņuprāt, atbildīgajām personām saistītajām jurisdikcijām.

Kā ziņots, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Svarīgākais