Atskanot trauksmes signālam Saeimas komisiju ēkā, cilvēki nesteidz pamest telpas

Vienā no Saeimas komisiju un frakciju namiem šodien atskanēja trauksmes signāls, tomēr sākumā cilvēki nesteidzās pamest ēku, novēroja aģentūra LETA.

Atskanot trauksmei, ļaudis vaicāja viens otram, vai būtu nepieciešams evakuēties, tomēr telpas pamest nesteidzās. Ēkā palika vairāki žurnālisti, Saeimas darbinieki, kā arī deputāti.

Tomēr vairāki politiķi, piemēram, Raimnods Vējonis (ZZS), Kārlis Eņģelis (RP), Augusts Brigmanis (ZZS), Romualds Ražuks (RP) un Ivans Klemnetjevs (SC) izgāja ārā. Ēku atstāja arī vairāki Saeimas Preses dienesta darbinieki un citi parlamenta darbinieki.

Trauksmes signālam atskanot otrreiz, ārā devās vairāk cilvēku. Vēlāk gan noskaidrojās, ka tā bijusi viltus trauksme, un cilvēki atgriezās ēkā.

Apsekojot ēku, konstatēts, ka trauksmes signāls atskanējis, jo ēkā publiski pieejamā vietā tika nospiesta trauksmes poga, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā. Tādējādi ugunsdrošības signalizāciju ieslēdzis kāds cilvēks, taču neviena persona pēc tam par potenciāli bīstamu situāciju nav ziņojusi. Atbildīgajiem darbiniekiem pārbaudot telpu, no kuras nāca signāls, apdraudējums ugunsdrošībai nav konstatēts, tādēļ ēkā strādājošie tika aicināti atgriezties darba kabinetos un turpināt darbu.

Jautājums par cilvēku rīcību, ēkā izdzirdot trauksmes signālu, īpaši aktuāls kļuva pēc Zolitūdes veikalā "Maxima" notikušās traģēdijas. Toreiz, atskanot trauksmes signālam, vairums cilvēku veikalu nepameta un neviens viņiem nelika to darīt. Vēlāk izrādījās, ka evakuēšanās, iespējams, būtu glābusi vairākas dzīvības.

Kā ziņots, 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Starp bojāgājušajiem bija arī trīs ugunsdzēsēji, kuri piedalījās glābšanas darbos. Pirms traģēdijas veikalā iedarbojās trauksmes signāls, taču daudzi cilvēki to ignorēja.

Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Svarīgākais