Gaidāmajai vētrai iespējami divi scenāriji

© F64 Photo Agency

Tuvākajās dienās no 5. līdz 7. decembrim laika apstākļus Eiropas ziemeļos noteiks ļoti aktīvs ciklons, kas vēja brāzmas virs 30 m/s atkal atnesīs daudzās šī reģiona valstīs; gaidāms, ka vietām to spēks pārsniegs pat 40 m/s.

Daudzviet tas atmiņā atsauks 28.-29. oktobra vētru, kas nesa gan lielus postījumus, gan arī paņēma cilvēku dzīvības. Latvijā maksimālās vēja brāzmas valsts austrumu daļā sasniedza 20-23 m/s, bet rietumos 25-30 m/s, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Lai arī prognožu savlaicīgums strauji samazinās, aizvien vēl saglabājas divi iespējamie attīstības scenāriji šī ciklona trajektorijai pāri Latvijas teritorijai. Saskaņā ar vienu no tiem Latvijā ļoti spēcīgas vēja brāzmas nav gaidāmas – teritorijas lielākajā daļā 15-18 m/s, bet jūras piekrastē 25 m/s. Šajā situācijā gaidāms, ka lietus pāries slapjā sniegā un sniegā, un atsevišķos reģionos gan naktī uz piektdienu, gan arī piektdien dienā vietām sniega segas biezums palielināsies par 6-10 cm, turklāt uz vadiem un koku zariem var veidoties arī slapja sniega nogulums.

Saskaņā ar otru scenāriju Latvijas teritorijas lielākajā daļā vēja brāzmas ir gaidāmas 18.-23 m/s, bet Kurzemē tās sasniegs 25-30 m/s. Lietus pāries slapjā sniegā un sniegā, arī putinās, bet ievērojams sniega segas biezuma pieaugums varētu skart tikai Vidzemes ziemeļu reģionus, kur šajā gadījumā vējš būs mazāk stiprs. Šajā gadījumā gaidāma arī ievērojama ūdens līmeņa paaugstināšanās Rīgas līča dienvidu daļā, Andrejostā tas var pārsniegt +150 cm BS.

Latvijā

Pirmdien tīmeklī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka (“Progresīvie”) publicēja savu tvītu: “Šodien paiet gads kopš dienas, kas satricināja pasauli, kad Hamas realizētais terorisms atņēma dzīvības tik daudziem nevainīgiem cilvēkiem Izraēlā un daudzi tika saņemti par ķīlniekiem. Terorisms ir noziegums, nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšana ir noziegums, ķīlnieku sagrābšana ir noziegums. Šodien pieminam 7. oktobra nevainīgos upurus!”

Svarīgākais