Mediķiem pateiksies vēlāk

Smagi cietušu cilvēku dzīvības glābšana ir mediķu ikdienas darbs, taču Zolitūdes traģēdija pat pieredzējušiem mediķiem – intensīvās terapijas ārstiem, reanimatologiem – bija šoks.

Traģēdijas vietā 21. un 22. novembrī strādāja apmēram 200 Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķu. Dienā, kad valdība atbalstīja prēmiju piešķiršanu ugunsdzēsējiem un policistiem, kuri piedalījās Zolitūdes traģēdijā cietušo glābšanā, Veselības ministrija apliecināja, ka pateicība par darbu ārkārtas situācijā tiks izteikta arī visiem mediķiem, kuri strādāja notikuma vietā, sniedza palīdzību ne tikai cietušajiem iedzīvotājiem, bet arī saviem kolēģiem – glābējiem.

«Tas bija un joprojām ir šoks visiem mediķiem, kuri strādāja notikuma vietā,» Neatkarīgajai pastāstīja NMP dienesta speciāliste Ilze Bukša. Šāda apmēra traģēdiju līdz šim nebija pieredzējis neviens no mediķiem. Divās dienās tur strādāja 75 brigādes, vedot cietušos uz slimnīcu, dežurējot un sniedzot palīdzību uz vietas. Tās bija Rīgas reģionālā centra brigādes, trīs Zemgales reģionālā centra, kā arī specializētā medicīnas centra brigādes. Palīdzību sniedza gan ārstu, gan ārstu palīgu, gan intensīvās terapijas un specializētās reanimācijas brigādes. Mediķi strādāja roku rokā ar glābējiem un policiju, tāpēc jo īpaši traģisks bija mirklis pēc otrā nogruvuma, kad no drupām iznesa cietušos glābējus. Par viena glābēja dzīvību reanimācijas brigāde cīnījās traģēdijas vietā, bet diemžēl šo cīņu zaudēja.

Traģēdijas dienā strādāja arī 11 dispečera dienesta darbinieku, koordinējot brigāžu darbu, kā arī pāris darbinieku strādāja pie tālruņa, uzklausot cietušo zvanus. Divās diennaktīs tika reģistrēti 5000 zvanu. I. Bukša apliecināja, ka psiholoģiskā palīdzība ir nepieciešama arī mediķiem, jo viņiem bija jāsaņem ikviens no drupām iznestais cilvēks.

Veselības ministrijā (VM) Neatkarīgajai apliecināja, ka pašlaik tiek gatavots dokuments mediķu atbalstam un prēmiju piešķiršanai. Pagaidām gan VM nevarēja pateikt, cik daudz cilvēku tas skars un cik naudas tam būs nepieciešams, tomēr, visticamāk, to virzīs izskatīšanai nākamās nedēļas valdības sēdē. VM speciāliste Egita Pole teica, ka tie būs NMP dienesta mediķi un Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes darbinieki.

Svarīgākais