Eiropai tuvojas orkāns, vētra gaidāma arī Latvijā

© F64 Photo Agency

Trešdienas vakarā pie Islandes krastiem strauji sāks veidoties spēcīgs ciklons, kas turpmākajās divās dienās lielā ātrumā pārbrāzīsies pāri Eiropai, nesot daudz postījumu, brīdina Vācijas meteodienests, ziņo LTV un Latvijas Radio apvienotais portāls LSM.lv.

Lai arī Britu salas, Nīderlande, Vācija un Dānija šoruden jau pieredzēja spēcīgu ciklonu, kas atnesa orkāna stipruma vēja brāzmas un vietām fiksēts ātrākais vējš kopš meteoroloģisko novērojuma sākuma, arī šis ciklons varētu ierindoties pēdējo desmitgažu spēcīgāko vidū.

Ciklona trajektorija atšķirsies no oktobra beigās piedzīvotās vētras. Pašreiz aprēķinātā ciklona trajektorija Latvijai ir samērā veiksmīga - ticamākā versija, ka ciklona centrs, kurā ir lēni vēji un brīžiem valda bezvējš, šķērsos Latviju.

Tik spēcīgā ciklonā robeža starp lēno vēju zonu centrā un postošām orkāna brāzmām virpuļa malā ir ļoti krasa, pastāv liela iespēja, ka Liepāja piedzīvos vienus no spēcīgākajiem vējiem kopš 2005. gada orkāna.

Vairums meteoroloģisko modeļu aprēķinu liecina, ka laika posmā no ceturtdienas vakara līdz sestdienas vakaram, lielākajā Latvijas daļā vēja brāzmas nebūs spēcīgākas par 18-23 metriem sekundē, jūras piekrastē Kurzemē ap 25 metriem sekundē, izņēmums ir Dienvidkurzemes piekraste, ko var skart postošie vēji. Liepājā un uz dienvidiem no tās vēja brāzmas var pārsniegt 30 metrus sekundē.

Baltijas jūras centrālajā vējš brāzmās sasniegs vismaz 35-40 metrus sekundē un, visticamāk, pat vēl nedaudz vairāk. Tik stiprs vējš Baltijas jūrā nav katru gadu ierastajās rudens-ziemas sezonas vētrās.

Latvijā

Pirmdien tīmeklī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Švinka (“Progresīvie”) publicēja savu tvītu: “Šodien paiet gads kopš dienas, kas satricināja pasauli, kad Hamas realizētais terorisms atņēma dzīvības tik daudziem nevainīgiem cilvēkiem Izraēlā un daudzi tika saņemti par ķīlniekiem. Terorisms ir noziegums, nevainīgu civiliedzīvotāju nogalināšana ir noziegums, ķīlnieku sagrābšana ir noziegums. Šodien pieminam 7. oktobra nevainīgos upurus!”

Svarīgākais