Līgatnes lāču prihvatizācija atcelta

Nu jau bijušā reģionālās attīstības un vides aizsardzības ministra Edmunds Sprūdža pēdējā darbadiena atnākusi ar vēl vienu iepriecinošu ziņu visiem dabas draugiem. Līgatnes dabas taku nodošana privātam apsaimniekotājam līdz ar šīs ieceres autora aiziešanu ir atcelta pavisam.

Gan lāči, lapsas, aļņi un visi pārējie dzīvnieki, gan darbinieki, lāču mammu Velgu Vītolu ieskaitot, tagad var atviegloti uzelpot. Valsts arī turpmāk nodrošinās dabas taku pastāvēšanu.

Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektore Sandra Bērziņa norāda: «Esam izvērtējuši visus ar apsaimniekošanas nodošanu privātam apsaimniekotājam pastāvošos riskus, kā arī ņēmuši vērā gan sabiedrības un LDT strādājošo zvērkopju viedokli, un šāds variants – atstāt LDT valsts pārraudzībā – atzīts par optimālo.»

Jāatgādina, Dabas aizsardzības pārvaldes viedoklis mainījās atkarībā no ministra E. Sprūdža izdarītā spiediena uz iestādi. Pārvaldes iepriekšējais vadītājs tika atlaists no darba lielā mērā tieši tāpēc, ka pretojās E. Sprūdža iegribai padarīt dabas izziņas objektu par peļņas avotu kādai privātai kompānijai. Savukārt viņa vietā ierotētā S. Bērziņa vismaz publiski atturējās aizstāvēt dabas takas un to iemītniekus. Viens no argumentiem, kāpēc pārvalde nekādi nedrīkst apsaimniekot dabas takas, bija apgalvojums, ka tā zoodārzu nedrīkst vienlaikus aprūpēt un kontrolēt. Pēc ministra aiziešanas tas vairs nav būtiski, jo pārvalde lieliski apzinās dabas taku nozīmi.

Jāatgādina, viens eksperiments ar dabas taku nodošanu privātās rokās jau beidzās ar pilnīgu izgāšanos. Ilgstošajā konfliktā, kas sākās pēc lācenes Mades izbēgšanas un nošaušanas, situācija vēl vairāk saasinājās, kad ministrs sāka pamācīt, kā jāstrādā, pieredzējušo un tautā mīlēto zvēru kopēju V. Vītolu. Viņai pat draudēja atlaišana. Pēc E. Sprūdža demisijas lāču mamma, viņas aprūpējamie un visa vides nozare var justies drošāk. Maz ticams, ka iespējama vēl neprofesionālāka vides ministra atrašana. V. Vītola gan smejoties saka: «Jāpiesit trīs reizes pie koka.»

Šobrīd viņa ar prieku un cerību raugās nākotnē. Valdība piešķīrusi naudu dzīvnieku aprūpei, barības iegādei un zvērkopju algošanai. Jau pavisam drīz būs pabeigti lāču voljēra būvniecības darbi – pamati jau ielieti. Līgatnes lāčiem Mikum un Puikam būs jauns un drošs pastaigu laukums, apmeklētāji beidzot varēs apskatīt šā divus gadus ilgušā stāsta varoņus. V. Vītola Neatkarīgajai stāsta: «Jau tajā brīdī, kad valdība piešķīra naudu nākamajam gadam, man parādījās klusa cerība. Šķiet, ka nu tā piepildījusies! Tagad ir prieks un cerīgs skats nākotnē.»

Valsts atkal uzņēmusies atbildību, domājams, ilgtermiņā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.