"Panorāma" un sports – ar dekoderu

© www.nra.lv

"Līdz ar Latvijas pāreju no analogās uz virszemes ciparu televīzijas apraidi, lai turpinātu skatīties bezmaksas kanālus, iedzīvotājiem ir jāveic vienreizējs ieguldījums – jāiegādājas dekoders, kas atpazīst jauno signālu un nodrošina TV ekrānā bildi.

Dekoders ir kā tulks, kas palīdz antenas uztverto jauno ciparu signālu pārvērst televizoram saprotamā valodā," skaidro Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Jādomā laikus

Latvijas Televīzija (LTV) ir paziņojusi, ka tās abi kanāli nākamā gada 1. martā pārtrauks apraidi līdzšinējā analogajā formātā un pāries uz jauno ciparu apraidi. Tas nozīmē, ka visi, kuri līdz šim skatījās TV ar parasto istabas vai jumta antenu, pēc 1. marta neredzēs Panorāmu un citus LTV 1. programmas raidījumus, kā arī LTV7 aktuālās sporta pārraides.

Šīs pārmaiņas tieši skars aptuveni 220 000 mājsaimniecību jeb 27 procentus no kopējā mājsaimniecību skaita, kurās ir televizors. Galvenokārt tās ir laukos, nomaļās mājās un citās vietās, kur nav pieejama kabeļtelevīzija.

Pēc Nacionālās radio un televīzijas padomes datiem, apraides nomaiņa neskars aptuveni 410 000 mājsaimniecību, kas skatās kabeļtelevīziju (50 procentu no visām mājsaimniecībām), un 150 000 mājsaimniecību, kas skatās TV caur satelītuztvērēju.

Izvēle pašu ziņā

Lattelecom nodrošina maksimāli draudzīgu dekoderu cenu – 39 latus, kā arī iespēju tos īrēt divus gadus par 1,98 latiem mēnesī, pēc tam saglabājot dekoderu savā īpašumā.

Pēc dekodera iegādes iedzīvotājiem ir brīva izvēle – skatīties tikai bezmaksas kanālus (to precīzs skaits būs zināms šajās nedēļās, kad Latvijas komerckanāli pieņems lēmumu, vai kļūt par maksas kanāliem vai palikt bezmaksas apraidē) vai arī par salīdzinoši nelielu summu (sākot ar 3,50 latiem mēnesī) abonēt vēl arī papildus maksas kanālus (kopā līdz pat 30 kanāliem).

"Gribu uzsvērt, ka virszemes TV galvenā atšķirība no kabeļtelevīzijām vai satelīttelevīzijām ir tāda, ka pēc dekodera iegādes, kas ir vienreizējs ieguldījums, cilvēki var turpināt skatīties programmas bez maksas – nedz kabeļtelevīzijas, nedz satelīttelevīzijas nepiedāvā atsevišķas bezmaksas pakas, un tā ir būtiska atšķirība," norāda Lattelecom komercdirektore K. Gabriloviča.

Turklāt, iegādājoties tikai dekoderu, iedzīvotājiem nav nekādu līgumsaistību un ir iespēja brīvi skatīties bezmaksas kanālus.

Alternatīva – satelīts

TV signāla translēšana pa tiešo no satelīta nodrošina iespēju to uztver visā valstī neatkarīgi no atrašanās vietas, tieši tāpēc Viasat Latvija ir vienīgais uzņēmums, kas visā valstī nodrošina alternatīvu virszemes uztveršanai. Būtiskākā atšķirība – jebkura skatīšanās maksā.

"Viasat atbilstoši katra skatītāja interesēm un iespējām piedāvā dažādus risinājumus ar atšķirīgu kanālu komplektāciju. Vienkāršākais un lētākais piedāvājums ir par 5,90 latiem, ietverot 18 populārākos kanālus un papildus līdz pat 12 nekodētiem kanāliem, kas pieejami ar satelīta signālu. Lielākā programmu pakete par 9,90 latiem mēnesī ietver vairāk nekā 50 kanālu," stāsta Viasat Latvija vadītājs Valts Ermansons.

Satelīta signāla uztvērējs un antena, slēdzot līgumu atkarībā no izvēlētās kanālu paketes uz diviem vai trim gadiem, tiek nodrošināti bez maksas, un tiem nav atsevišķa mēneša maksājuma.

***

UZZIŅAI

Neskaidrību gadījumā iedzīvotāji ir aicināti zvanīt pa tālruni 177, kur var uzzināt papildu informāciju saistībā ar ciparu televīzijas ieviešanu.