Valdība rosinās Zolitūdes traģēdijas cēloņu skaidrošanā pieaicināt starptautiskus ekspertus

Valdība rīt, 3.decembrī, rosinās 21.novembra Zolitūdes traģēdijas cēloņu noskaidrošanā pieaicināt starptautiskos ekspertus, liecina Ministru kabineta darba kārtībā iekļautais rīkojuma projekts.

Tāpat rīkojuma projektā paredzēts uzdot Valsts kancelejai izveidot sabiedrisko komisiju traģēdijas apstākļu un seku izvērtēšanai.

Valdība plāno aicināt Ekonomikas ministriju un Ārlietu ministriju izvērtēt ārvalstu ekspertu piesaistes iespējas traģēdijas cēloņu noskaidrošanā, ievērojot likumā noteikto procedūru. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) jau iepriekš izteicies, ka, viņaprāt, cēloņu izmeklēšanā ir jāiesaista starptautiskie eksperti, taču tas ir jādara procesa virzītājam un juridiski ļoti korekti, lai pretējā puse nepilnības vēlāk nevar izmantot savā labā. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) gan oponēja premjera viedoklim, norādot, ka nav pamata apšaubīt vietējo ekspertu kompetenci.

Rīkojuma projekts paredz arī Valsts kancelejai sagatavot rīkojuma projektu par sabiedriskās komisijas izveidošanu. Tās sastāvā būtu jāiekļauj pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Finanšu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Valsts kancelejas, sabiedriskā labuma biedrības "Delna" un citi sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Ņemot vērā, ka resursu koncentrēšanai un efektīvam darbam būtu lietderīgi veidot vienu šādu sabiedrisko komisiju, tās sastāvā būtu jāuzaicina arī pārstāvji no Saeimas un Rīgas domes, teikts protokolā.

Rīkojumā par šādas komisijas izveidi būs jāparedz tās organizācijas pamatprincipi, izvirzāmie uzdevumi, kā arī jānosaka, ka komisijas darbības rezultāti ir jāiesniedz traģēdijas izmeklēšanas procesa virzītājam.

Premjerministrs pagājušajā nedēļā norādīja, ka komisijas vadītāja vārdam vajadzētu būt zināmam uz šīs nedēļas valdības sēdi un tam ir jābūt sabiedrībā zināmam un uzticamam cilvēkam, kas orientējas dažādos jautājumos, ne tik daudz būvniecības speciālistam, bet zinošam gan tiesībzinātnēs, gan valsts pārvaldes jautājumos. Dombrovskis uzsvēra, ka tam noteikti jābūt cilvēkam ārpus politiķu aprindām.

Kā ziņots, Zolitūdē 21.novembra vakarā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, drupās dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Bīstamo darba apstākļu dēļ bojāgājušo mirstīgo atlieku meklēšana turpinājās četras dienas.

Policija izvirzījusi trīs versijas par šīs traģēdijas iemesliem. Pirmā versija ir saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem. Otrā versija saistīta ar šī būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, proti, jumta seguma papildināšanu ar dažādiem materiāliem, veidojot ziemas dārzu un bērnu rotaļu laukumu.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais