Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas izdevumiem vajag vismaz 421 070 latus

Jūnijā notikušā Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas izdevumi patlaban aprēķināti 421 071,55 latu apmērā, teikts izskatīšanai nākamās nedēļas valdības sēdē iesniegtajos dokumentos.

Tiek prognozēts, ka ugunsgrēka seku likvidēšanas izdevumu apmērs vēl palielināsies, jo pēc papildu projektēšanas darbu pabeigšanas būs nepieciešams veikt būvniecības darbus.

Dokumentos norādīts, ka patlaban nav zināmi ugunsgrēka cēloņi, tādējādi nav iespējams prognozēt, vai negadījums saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrību apdrošināšanas noteikumiem varētu tikt vai netikt atzīts par apdrošināšanas gadījumu un vai apdrošinātājs izmaksās, vai atteiks izmaksāt atlīdzību. Līdz ar to sadarbība ar apdrošinātājiem jautājumā par atlīdzības apmēru vēl turpināsies, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos dokumentos.

Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus nodrošina pilnsabiedrība "SBRE", ar ko tika noslēgta vienošanās par ugunsgrēka seku likvidēšanas darbu veikšanu par 220 939 latiem bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Pagaidu jumta izbūve ir pabeigta gan virs Rīgas pils Baltās zāles, gan virs Rīgas pils Svētku zāles, gan Konventa daļas. No gruvešiem attīrītas ir pilnībā visas telpas. Turpinās un nepieciešamības gadījumā turpināsies darbi telpu mitruma līmeņa samazināšanai. Saskaņā ar ugunsgrēka seku likvidācijas un pagaidu jumta izbūves darbu izpildes grafiku darbi tiks turpināti līdz 2014.gada maijam. Pilnsabiedrība "SBRE" līdz septembra sākumam veikusi darbus par 92 823 latiem bez PVN.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) jau jūlijā nosūtījusi vēstuli AAS "Baltijas Apdrošināšanas nams" ar lūgumu nekavējoties saskaņot un apmaksāt Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas ārkārtas darbus 220 939 latu bez PVN apmērā ar norādi, ka šis ir Rīgas pils ugunsgrēka likvidācijas ārkārtas darbu izmaksu aprēķins un tas nav uzskatāms par galīgo seku un seku novēršanas zaudējumu aprēķinu.

VNĪ Rīgas pils daļā, kas nav nodota pilnsabiedrībai "SBRE", veikusi vairākus pasākumus ugunsgrēka seku likvidēšanai, piemēram, VNĪ Tehniskā servisa darbinieki noņēmuši grīdas segumu, lai nodrošinātu mitruma līmeņa samazināšanu telpā. Nodrošināts pagaidu elektrības pieslēgums, mērīta elektriskā pretestība, lai noteiktu elektroinstalācijas stāvokli, kā arī veikta Rīgas pils muzeju mikrobioloģiskā un vides fona apsekošana. Minētie darbi veikti par 2596 latiem bez PVN.

Ugunsgrēka dēļ jāveic papildu projektēšanas darbi agrāk izstrādātajā tehniskajā projektā. VNĪ, iepriekš saskaņojot ar Iepirkumu uzraudzības biroju, veica sarunu procedūru ar pilnsabiedrību "Pils projekts" par tehniskā projekta precizēšanu, proti, Rīgas pils pārsegumu, sienu un jumta konstrukciju risinājumu izstrādi, kā arī inženiertīklu projektu izmaiņām saistībā ar jaunajām konstrukcijām un citiem veicamajiem projektēšanas darbiem. Par projektēšanas darbu veikšanu starp VNĪ un pilnsabiedrību "Pils projekts" septembrī noslēgts līgums. Papildu projektēšanas darbu termiņš ir noteikts trīs mēneši, un līgumcena ir 77 675 lati bez PVN.

VNĪ jūlijā noslēdza juridiskās palīdzības līgumu ar zvērinātu advokātu biroju "TarkGrunteSutkiene". Saskaņā ar līguma nosacījumiem paredzēts, ka birojs sniedz juridisko palīdzību par fiksētu stundu likmi un kopējais atlīdzības apmērs nepārsniedz 92 050 latu bez PVN. Minētais birojs piesaistījis kompetentu speciālistu apdrošināšanas jomā SIA "Marsh" un aktīvi līdzdarbojas sarunās ar apdrošinātājiem un pilnsabiedrību "SBRE". Līdz oktobra sākumam apmaksāti darbi 33 534 latu apmērā.

VNĪ jūlijā ar SIA"LBS-Konsultants" noslēdza līgumu par neatkarīgas būvekspertīzes veikšanu Rīgas pils ugunsgrēka un tā dzēšanas radīto bojājumu izvērtēšanai un zaudējumu apmēru noteikšanai. Līgumcena ir 25 000 latu bez PVN.

Papildus tam VNĪ organizē neatkarīgu ugunsgrēka cēloņa tehnisko ekspertīzi, lai noskaidrotu Rīgas pils ugunsgrēka cēloni, attīstību veicinošos apstākļus, uguns izplatīšanās ceļu, tehnisko iemeslu, vietu un laiku. VNĪ ekspertīzes veikšanai ir piesaistījusi Igaunijā reģistrētu ekspertu biroju "H-ekspertiis OU". Saskaņā ar līguma nosacījumiem pakalpojums tiek sniegts par fiksētu stundu likmi un līguma darbības laikā līgumcena nepārsniegs 2811 latus bez PVN.

FM ziņojumā norādīts, ka apdrošināšanas sabiedrība SE "BTA Insurance Company" (BTA) augustā samaksājusi VNĪ kontā apdrošināšanas atlīdzību 145 666 latu apmērā. Pilnsabiedrība "SBRE" augustā un atkārtoti oktobrī pieprasījusi VNĪ pārskaitīt pilnsabiedrībai "SBRE" daļu no BTA samaksātās apdrošināšanas atlīdzības - 52 521 latu, kas ir pilnsabiedrības "SBRE" zaudējumi par Rīgas pils ugunsgrēkā bojā gājušajiem "SBRE" celtniecības materiāliem, būvlaukuma aprīkojumu, instrumentiem, darba rīkiem, kā arī to utilizāciju, kas tiešā veidā neattiecas uz VNĪ pienākošos apdrošināšanas atlīdzību.

Izskatīšanai valdībā iesniegtajos dokumentos skaidrots: ja saistībā ar ugunsgrēka radītajiem zaudējumiem attiecīga apdrošināšanas atlīdzība tiks izmaksāta naudā, ieskaitot to VNĪ kontā, tad VNĪ šos līdzekļus ieskaita valsts pamatbudžeta nenodokļu ieņēmumos, ja visi ugunsgrēka seku likvidēšanas un būvniecības darbos izdarītie VNĪ ieguldījumi segti no valsts budžeta līdzekļiem. Ja attiecīga apdrošināšanas atlīdzība būs apdrošinātāja apmaksāti apdrošināšanas objekta atjaunošanas darbi, attiecīgi samazināms ugunsgrēka seku likvidēšanas un būvniecības izdevumu segšanai paredzētais valsts budžeta finansējuma apmērs, virzot attiecīgu Ministru kabineta rīkojuma projektu.

Tādējādi ugunsgrēka seku likvidēšanas izdevumu summa 421 071,55 lati tiek samazināta par 94 144,92 latiem, tas ir, par starpību starp BTA samaksātās apdrošināšanas atlīdzības summu 145 665,98 latiem un 51 521,06 latiem, kas ir "SBRE" pieprasītā summa no saņemtās apdrošināšanas atlīdzības, kas samazināta par apdrošinātāja atskaitīto pašrisku - 1000 latiem.

Izskatīšanai valdības sēdē iesniegtajā rīkojuma projektā paredzēts, ka gadskārtējā budžeta likumā ilgtermiņa saistībās plānotais finansējums 19 646 585 miljonu latu apmērā, kas paredzēts VNĪ veikto kapitālieguldījumu Rīgas pils priekšpils būvniecībā un pārcelšanās izdevumu segšanai, izmantojams arī Rīgas pilī notikušā ugunsgrēka seku likvidēšanas izdevumu 326 926,63 latu apmērā segšanai.

FM skaidro, ka rīkojums paredz gadskārtējā budžeta likumā ilgtermiņa saistībās 2014.-2016.gadam plānotā finansējuma izlietojuma mērķa paplašināšanu, nemainot finansējuma apmēru un tā sadalījumu pa gadiem.

Svarīgākais