"Vesmann" tehniķi uz Zolitūdes "Maxima" novembrī ir devušies trīs reizes

Drošības sistēmu uzņēmuma "Vesmann" darbiniekiem novembrī uz Zolitūdes "Maxima" bija jāierodas trīs reizes, lai veikala drošības darbiniekiem palīdzētu ar signalizācijas sistēmas tehniskajām problēmām, biznesa portālam "Nozare.lv" pavēstīja ugunsdrošības sistēmu tehniskās apkopes nodrošinātāja, kompānijas "Vesmann" valdes loceklis Māris Vesmanis.

"Vessman" noslēgtajā līgumā ar Zolitūdes "Maxima" ir norādīts, ka uzņēmumam reizi mēnesī ir jāveic pārbaudes un vajadzības gadījumā jāierodas uz objektu, lai asistētu tā iekšējam drošības dienestam. "Mūsu rīcībā nav detalizētas informācijas par to, cik bieži signalizācija klientam ir strādājusi. "Vesmann" ir informēts tikai par tiem gadījumiem, kad objekta atbildīgajam personālam par sistēmas ekspluatāciju ir nepieciešama tehniskā palīdzība," bilda Versmanis.

Uz jautājumu, vai pārējos "Maxima" veikalos ir konstatēti līdzīga veida traucējumi, Vesmanis atbildēja noraidoši un piebilda, ka par pastiprinātu izsaukumu skaitu runāt nav pamata. Tuvākas ziņas par kādiem konkrētiem objektiem, kas ir "Vesmann" pārziņā, Vesmanis sniegt atteicās, atsaucoties uz līguma punktu, kas liedz masu medijiem izpaust šādu informāciju.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Zolitūdē sagruvusi veikala "Maxima" ēka, nogalinot 54 cilvēkus un vairākus desmitus smagi savainojot. Pirms nelaimes vairākas reizes nostrādājusi ugunsdzēsības signalizācija, taču cilvēki netika evakuēti. Traģēdija rosinājusi plašas diskusijas par būvniecības kvalitāti Latvijā, par "Maxima" attieksmi pret darbiniekiem un viņu drošību, kā arī par to, kas atbildīgs, ka šāda nelaime varēja notikt.

Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā pagaidām nav neviena aizturētā, pratina lieciniekus un sagruvušās ēkas būvniecības procesā iesaistītos un vāc pierādījumus.

Uzņemoties politisko atbildību par notikušo, 27.novembrī par atkāpšanos paziņoja premjerministrs Valdis Dombrovskis (V), savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) paziņoja jau iepriekš sociālajos tīklos pausto, ka atkāpties negrasās, jo par savu atbildību uzskata palīdzības sniegšanu cietušajiem un traģēdijas izmeklēšanas veicināšanu.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais