Sāk kriminālprocesu saistībā ar darba drošības pārkāpumiem būvuzņēmuma "Arčers" objektā

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu pret būvuzņēmumu "Arčers'' saistībā ar notikumu, kad, krītot no astoņu līdz desmit metru augstuma, darba vietā smagi savainojušies pieci vīrieši.

VP preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 146.panta 2.daļas par darba drošības pārkāpumiem, ja tā rezultātā vairākas personas ir guvušas mazas traumas.

Jau ziņots, ka šodien ap plkst.12, krītot no astoņu līdz desmit metru augstuma, darba vietā smagi savainojušies pieci vīrieši, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Cietušie ir vecumā no 21 līdz 58 gadiem. Divi no viņiem guvuši smagas politraumas, bet vēl divi vidēji smagas politraumas, tostarp galvas traumas, ekstremitāšu lūzumus un krūšu kurvja traumas.

Būvuzņēmuma "Arčers" pārstāve Vita Noriņa biznesa portālam "Nozare.lv" paskaidroja, ka negadījums noticis būvlaukumā Rīgā, Vaiņodes ielā 1, kurā tiek būvēta biroja ēka.

Viņa stāstīja, ka Vaiņodes ielā 1, kur notiek jaunbūves būvniecība, šodien ap plkst.12.15 noticis nelaimes gadījums - veicot betonēšanas darbus nokrita un ar dažādām traumām, kuru raksturojumu Noriņa neatklāja, cieta pieci cilvēki - četri apakšuzņēmēja SIA "Abora" betonētāji un viens materiālu piegādātājs.

"Abora" kā apakšuzņēmējs piedalās arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecībā. "Cietušie ir ļoti pieredzējuši eksperti un viņiem šāds negadījums notika pirmo reizi," norādīja Noriņa.

Viņa skaidroja, ka ēkā notikuši betonēšanas darbi. Cilvēki strādājuši uz būvniecības palīgveidņiem, kuros tiek pildīts betons. Kad betons sasniedz projektā vajadzīgo augstumu un stiprību, tad veidnes tiek demontētas. "Tomēr betonēšanas darbu laikā noslīdēja veidnes un cilvēki nokrita no otrā stāva augstuma," situāciju skaidroja "Arčera" pārstāve.

Valsts darba inspekcija (VDI) ir apturējusi objekta darbību, līdz pārliecināsies, ka briesmas nedraud citiem tajā strādājošajiem cilvēkiem, aģentūrai LETA pastāstīja VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.

VDI rīcībā esošā informācija liecina, ka objekta trešajā stāvā noticis nogruvums, tomēr notikušā apstākļi vēl tiks izmeklēti, skaidroja Vincevs. Rezultāti varētu būt gaidāmi ne ātrāk kā pēc divām nedēļām, jo tagad darba devēja pienākums ir trīs dienu laikā pieprasīt izziņu no ārstniecības iestādes par cietušo stāvokli un iesniegt to VDI, kas pēc izziņas saņemšanas 15 dienu laikā izmeklēs negadījumu.

Par negadījuma iemesliem vēl esot pāragri spriest, tomēr "Arčers" pieļauj, ka veidņus izkustinājušas šodien Rīgu šķērsojušās spēcīgās vēja brāzmas. "Katrā ziņā šis negadījums tiks izmeklēts, un būvdarbi uz laiku ir apturēti," teica Noriņa.

Viņa uzsvēra, ka negadījums nekādā veidā nav saistīts ar pašu jaunbūvi.