Dombrovskis: Gaismas pils būvdarbu uzraudzība ir labas prakses paraugs

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekts ir paraugs, kādā veidā nozīmīgos būvobjektos ir jāveic būvniecības procesa uzraudzība un kontrole, šodien pēc LNB apmeklējuma sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"Piesaistot ārvalstu būvuzraugu "Hill International" un paralēli nodrošinot arī projekta autoruzraudzību, tika nodrošināta pieckārtīga un seškārtīga projekta kontrole. Ēkas konstrukcijas tika testētas tūkstošiem reižu, un tas ir atmaksājies, jo tagad ir daudz lielāka pārliecība par ēkas drošību," sacīja Dombrovskis.

Premjers arī piebilda, ka, lai gan pirms "Hill International" piesaistīšanas tika apgalvots, ka ārvalstu būvuzraugs būs pārāk dārgs, tomēr tagad ir skaidrs, ka ārvalstu ekspertu piesaistīšana ir devusi arī finansiālu ietaupījumu.

Kultūras ministre Dace Melbārde piebilda, ka dubultā kontrole objektā ir pilnībā attaisnojusies, jo Kultūras ministrijai izdevies ietaupīt 2,6 miljonus latu.

"Šāda pieredze būtu pārnesama uz visu būvniecības nozari," piebilda Melbārde.

Nacionālās būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns norādīja, ka kopumā izdevies ietaupīt aptuveni septiņus līdz astoņus miljonus latu salīdzinājumā ar sākotnējo tāmi, taču tas nav noticis uz materiālu rēķina, bet nedaudz samazinot ēkas apjomu.

Saukāns arī skaidroja, ka bibliotēkas jumts ir testēts speciālā laboratorijā Itālijā, tam pārbaudītas visas iespējamās slodzes un tas varot izturēt vēju ar ātrumu 86 metri sekundē. Pie bibliotēkas ēkas uzbūvētajā tās maketā jeb testa mājā tika arī testētas pilnīgi visas konstrukcijas un apdares materiāli un tikai pēc testiem tika slēgti iepirkuma līgumi.

LNB būvdarbu vadītājs Valdis Koks atzina, ka bibliotēkas lielākā problēma varētu būt automašīnu stāvvietas, taču plānojumā ir paredzēta pazemes autostāvvieta starp bibliotēku un Daugavu, kas, iespējams, tikšot vēlāk arī uzbūvēta. Pazemes stāvvietas būvdarbi neietekmēšot LNB ēku, jo tā atrodas uz 20 metrus gariem pamatu pāļiem, kas iedzīti dolomīta slānī.

Būvdarbi ēkā patlaban ir gandrīz pabeigti, atlikuši daži apdares darbi un pamanīto defektu novēršana. Ēkas nodošana ekspluatācijā paredzēta 20.decembrī. Bibliotēkas pasūtītājs ir Kultūras ministrija, un ēkas būvniecība izmaksājusi 114,6 miljonus latu.

Bibliotēkā paredzētas 1000 lasītāju vietas un dienā būs iespējams uzņemt 3000 apmeklētāju. Lielākā bibliotēkas lasītava būs Sociālo zinātņu lasītava 1500 kvadrātmetru platībā. Paredzēts, ka tieši šajā lasītavā notiks visi galvenie Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pasākumi 2015.gadā.

LNB grāmatu krātuvē paredzēts uzglabāt 6,5 miljonus grāmatu, lasītājiem brīvi pieejami būs 350 000 izdevumu.

Paredzēts, ka LNB strādās aptuveni 400 darbinieku.

Ēkas kopējā platība ir 40 455 kvadrātmetri, apbūvējamā platība - 8590 kvadrātmetri. Ēkas augstums ir 68 metri, tās kubatūra ir 263 000 kubikmetru.

Ēku projektējis latviešu izcelsmes arhitekts no ASV Gunārs Birkerts, projekts tapis sadarbībā ar vienu no ievērojamākajiem Latvijas arhitektiem Modri Ģelzi.

Būvdarbus veic Nacionālā būvkompāniju apvienība, ko veido SIA "Re&Re", SIA "Skonto būve" un AS "RBSSKALS".

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.