Saeimas Tautsaimniecības komisija uz sēdi izsauks "Maxima" akcionārus vai augstāko vadību

Uz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdi plānots izsaukt tirdzniecības tīkla "Maxima" akcionārus vai augstāko vadību, šodien nolēma komisijas deputāti.

"Patlaban komunikācija ar šo uzņēmumu notiek tikai ar mediju starpniecību, un tas ir nepieņemami. Uzņēmuma akcionāri vai augstākā līmeņa vadība, kurai ir paraksta tiesības, jāuzaicina uz komisijas sēdi, lai atklātā sarunā noskaidrotu uzņēmuma pozīciju attiecībā uz Zolitūdes traģēdiju," uzsvēra komisijas vadītājs Jānis Ozoliņš (RP).

Viņš arī norādīja, ka Latvijas valdība ir izrādījusi lielu pretimnākšanu "Maxima" tīklam, jo tas ir liels ārvalstu investors, taču investoram ir arī pienākumi un viņiem tas jāsaprot.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kurš piedalījās komisijas sēdē, aicināja deputātus šo jautājumu risināt sadarbībā ar Ārlietu ministriju, norādot, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) plāno tikties ar Lietuvas ārlietu ministru, lai pārrunātu šo jautājumu.

Komisijas deputāti gan izteica šaubas, vai izdosies uz komisijas sēdi ataicināt "Maxima" akcionārus, jo tie ir "noslēpušies ofšoros", un akcionāru vietā uz sēdi varētu atnākt tikai uzņēmuma vadība.

Jau ziņots, ka šodien preses konferencē "Maxima Latvija" vadītājs Gintars Jasinsks, atbildot uz jautājumu, vai Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) piemēram, uzņemoties atbildību par Zolitūdes traģēdiju, nebūtu jāseko arī kādam no veikala vadības, pavēstīja, ka atkāpjas tie, kas jūtas vainīgi.

Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs saistībā ar Jasinska izteikumiem uzaicināja uz ĀM skaidrojuma sniegšanai Lietuvas vēstnieku Latvijā Ričardu Deguti. Tikšanās laikā Pildegovičs pauda neizpratni par "Maxima" vadītāja izteikumiem, nodēvējot tos par bezatbildīgiem, aģentūrai LETA apstiprināja ĀM vēstnieks preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Pildegovičs aicināja vēstnieku personīgi iesaistīties šajā lietā un nodot ziņu "Maxima" vadītājiem. "Vēstnieks sacīja, ka lūgums ir saprotams un veikala vadītāja izteikumi patiešām nav skaidri. Viņš teica, ka darīs visu, kas viņa spēkos," sacīja Eihenbaums.

Kā vēstīts, Dombrovskis 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata, uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, kur, iebrūkot lielveikala jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Svarīgākais