No Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem saņemti 50 iesniegumi pabalsta saņemšanai

Rīgas domes Labklājības departamentā no Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem saņemti 50 iesniegumi pašvaldības piešķirtā 10 000 latu pabalsta saņemšanai, kā arī saņemti 43 iesniegumi ar lūgumu segt bēru izdevumus, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Pirmie pabalsti bojāgājušo un cietušo tuviniekiem izmaksāti trešdien.

Departamentā saņemti 85 iesniegumi par vienreizēja 40 latu pabalsta piešķiršanu, saņemts 201 iesniegums sociālās rehabilitācijas nodrošināšanai un 29 iesniegumi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pabalstiem.

Sociālie darbinieki ir izdarījuši visu, lai ar cieņu apglabātu arī traģēdijā bojāgājušo sievieti bez noteiktas dzīvesvietas.

Vienlaikus turpinās sarunas ar citu pašvaldību sociālajiem dienestiem, lai nodrošinātu bēru pabalstu saņemšanu bojāgājušo apglabāšanai ārpus Rīgas.

Departamenta pārstāvji turpinājuši apsekot traģēdijā bojāgājušo dzīvesvietas. Panākta vienošanās par kārtību, kā sociālie darbinieki nodrošinās aprūpi mājās pirmos trīs mēnešus cilvēkiem - upuru tuviniekiem -, kuriem tā būs nepieciešama. Tāpat noteikta kārtība, kā notiks darbs ar bojāgājušo un cietušo tuviniekiem Rīgas domes Labklājības departamenta telpās Baznīcas ielā 19/23.

Rīgas Sociālā dienesta rīcībā patlaban ir informācija par 37 bērniem, kuru vecāki cietuši vai gājuši bojā. Pie cietušo un bojāgājušo ģimenēm notiek izbraukumi un tiek apzināta situācija, nepieciešamības gadījumā sniedzot visu iespējamo palīdzību.

Jau ziņots, ka Rīgas dome nolēmusi Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo ģimenēm izmaksāt 10 000 latu pabalstu pēc nodokļu nomaksas, sadalot to vienādās daļās proporcionāli personu skaitam laulātajam ar pēcnācējiem un personai, kas realizē aizgādību pār bojāgājušās personas atsevišķi dzīvojošu nepilngadīgu bērnu. Ja bojāgājušajam pēcnācēju nav, pabalstu saņems viņa vecāki.

5000 latu pēc nodokļu nomaksas tiks izmaksāti 21.novembra traģēdijā cietušajai personai, kurai traģēdijas dēļ radušies medicīniskajā dokumentācijā fiksēti smagi veselības traucējumi un kurai ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas lēmumu ir piešķirta I vai II invaliditātes grupa.

Tāpat nolemts, ka Rīgas dome segs bēru izdevumus, izņemot mielasta izmaksas, līdz 1000 latu apmērā.

Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice atzina, ka pagaidām netiek rēķināts, kādi varētu būt Rīgas domes kopējie izdevumi Zolitūdes traģēdijā cietušo atbalstam.

Kā ziņots, Zolitūdē 21.novembra vakarā sabrukušā lielveikala "Maxima" drupās atrasti 54 bojāgājušie, tostarp dzīvības zaudēja arī trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābēji. Vairāk nekā 30 nelaimē guvuši nopietnus ievainojumus.

Svarīgākais