Saeimas komisija atbalsta budžeta naudas pārdali Zolitūdes traģēdijā cietušajiem

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja valsts budžeta līdzekļu pārdali 15 miljonu latu apmērā, lai nodrošinātu līdzekļus atbalsta pasākumiem cietušajām un traģēdijas seku novēršanā iesaistītajām personām, kā arī citiem neparedzētiem izdevumiem.

Līdzekļi tiek pārdalīti no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) apakšprogrammas "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta projekti" uz līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Kā komisijas deputātus šodien informēja Finanšu ministrijas pārstāvji, līdzekļi neparedzētiem gadījumiem būs nepieciešami arī Satiksmes ministrijai (SM) un Veselības ministrijai (VM). SM gatavojot līdzekļu pieprasījumu par pārvadātāju zaudējumu kompensāciju, savukārt VM būs nepieciešams finansējums kompensējamiem medikamentiem.

Rīt, 28.novembrī, par 15 miljonu latu pārdali valsts budžetā lems Saeima.

Jau ziņots, ka valdība otrdien konceptuāli atbalstīja kompensāciju izmaksu Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo tuviniekiem 10 000 latu apmērā un cietušajiem - 5000 latu apmērā. Tāpat bojā gājušo ugunsdzēsēju tuviniekiem valdība izmaksās kompensāciju 50 000 latu apmērā, bet cietušajiem ugunsdzēsējiem līdz 5000.

Zolitūdē 21.novembra vakarā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, 54 cilvēki gājuši bojā un vairāki desmiti cilvēku cietuši.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais