Galveno glābēju pataisa par grēkāzi

© F64 Photo Agency

Par Zolitūdes veikalā Maxima bojāgājušo saraksta publiskošanu tīmekļa vietnē nekropole.info no amata atstādināts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietnieks Mārtiņš Šics.

Viņš uzsver, ka tā nav bijusi slepena informācija un tā ļāvusi satrauktajiem cilvēkiem, it īpaši tiem, kas šobrīd dzīvo ārzemēs, noskaidrot, vai mirušo vidū nav kāda viņu tuvinieka.

NMPD gan M. Šicu par vainīgo nenosauc, vien norāda, ka pēc direktora Armanda Ploriņa rīkojuma ir izveidota izmeklēšanas komisija, kura tad noskaidros notikušā apstākļus un vainīgās personas. Varot atklāt tikai to, ka bojāgājušo saraksts nosūtīts no viena NMPD darbinieka

epasta. Dienesta pārstāve Ilze Bunkša notikušo nosauc par nepieļaujamu nodarījumu, jo fizisko personu dati nelikumīgi noplūdināti trešajām personām. Saraksts, kas ar atsauci uz NMPD sākotnēji parādījies saitā nekropole.info, esot bijis nepilnīgs un kļūdains. Dienestam neesot pienākums sniegt šādu informāciju, jo personu atpazīšana un identifikācija jāveic Valsts policijai.

Taisnoties netaisās

Pats M. Šics nekādas nelikumības notikušajā nesaskata, kā arī nejūt vajadzību taisnoties. Ja atbildīgās instances pašas ilgi nesniegušas informāciju – kurš tad ir vainīgs? «Saprotiet paši, kā ir dzīvot neziņā un satraukumā par saviem paziņām un radiem, ja neizdodas ar viņiem sazināties, bet jūs zināt, ka ir notikusi milzīga traģēdija un ir pilnīgi iespējams, ka arī viņi liktenīgajā brīdī bijuši sabrukušajā lielveikalā. Uzsveru – tas nav negadījums, bet ārkārtas situācija!» Viņš norāda, ka nekādas ziņas netika sniegtas divas dienas, kas licis daudziem mocīties nenoteiktos minējumos. «Vai tad šāda informācija ir jāmeklē pie sētas un aptaujājot iedzīvotājus? Ir jāizvērtē, kad ievērot instrukcijas un kad jārīkojas sabiedrības labā.» Viņš galu galā nolēmis NMPD rīcībā esošo bojāgājušo sarakstu iesniegt profesionālam juristam, portālam nekropole.info, kurā tiek ievietota informācija par mirušajiem.

Rīkojies pareizi

Portāla veidotājs jurists Aivars Borovkovs uzskata, ka M. Šics rīkojies pareizi, jo tālāka vilcināšanās ar datu sniegšanu nebija pieļaujama. To, cik svarīga šāda informācija, liecinājis arī lielais nekropole.info apmeklētāju skaits, tajā skaitā no ārvalstīm. Pirmajā dienā to bijis apmēram 60 000, bet nākamajās dienās tas sasniedzis 150 000. Patiesībā valsts institūcijām un glābējiem vajadzēja priecāties, ka šādas ziņas bija pieejamas portālā. Ja visi šie cilvēki būtu mēģinājuši sazināties ar policiju vai glābējiem, tas ļoti apgrūtinātu glābšanas darbus.

«Mirušas personas dati nav slēpjami. Patiesībā, laikus tos publiskojot, var izvairīties no bojāgājušā datu vai dokumentu nelikumīgas izmantošanas. Tāpēc apelēt pie tā, ka tā ir fizisko personu datu nelikumīga izmantošana, ir muļķība,» skarbi teic jurists. Viņu gan neizbrīnot bez vainas vainīgo meklēšana – šādos traģiskos gadījumos tas neesot nekas neparasts. Jurists to nosauc par politiķu un tiešo iesaistīto vēlmi «glābt savas pakaļas». Ko nozīmējot ierobežotas pieejamības informācija? Šādu frāžu piesaukšana parasti novedot pie tā, ka sabiedrība nodarbojas ar tukšiem minējumiem un baumām.

«Atsaukšanās uz neesošiem likumiem diskreditē glābēju un mediķu darbu, kas strādāja vienkārši lieliski! Tā piesegšanās ar instrukcijām ir kļuvusi par mūsu biedu, kas novedis pie tā, kas notika!» A. Borovkovs norāda, ka pirms nedēļas viņa vadītais portāls no MČS Rossii dabūjis to vārdus, kas gājuši bojā Kazaņā, avarējot lidmašīnai, un nekādu pretenziju neesot bijis.

Atstādināts nelikumīgi

Jurists uzsver, ka M. Šica atstādināšana no amata ir nelikumīga. Viņš cerot, ka viss beigsies ar atvainošanos viņam. Ja ne, būs kārtējais gadījums, kad nāksies vien atjaunot speciālistu darbā – kaut vai ar tiesas palīdzību. M. Šics atzīst, ka pie darba nejūtoties piesiets, bet netaisoties arī parakstīt dokumentu par amata atstāšanu veselības un pensijas gadu dēļ. Viņš zinot savas pieredzes un darba ieguldījuma vērtību, lai baidītos par sevi, tomēr apbēdina viņa padarīšana par grēkāzi. «Nav jau problēma padarīt kādu par vainīgo. Turklāt tādos apmēros, ka aizzīmogo viņa kabinetu, nelaiž iekšā, bez piekļuves pie datora un telefona...» atklāj M. Šics.

Svarīgākais