Valdība gatavojas izmaksāt komensācijas Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un bojā gājušo tuviniekiem

Valdība šodien konceptuāli atbalstīja kompensāciju izmaksu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem 10 000 latu apmērā un cietušajiem - 5000 latu apmērā.

Tāpat bojāgājušo ugunsdzēsēju tuviniekiem valdība izmaksās kompensāciju 50 000 latu apmērā, bet cietušajiem ugunsdzēsējiem līdz 5000.

Valdība šodien atbalstīja apropriācijas jeb līdzekļu pārdali no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) budžeta uz līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem 15 miljonu latu apmērā, lai nodrošinātu līdzekļu piešķiršanu atbalsta pasākumiem Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

Līdzekļi tiek pārdalīti no VARAM apakšprogrammas "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta projekti", lai nodrošinātu līdzekļu atbalsta pasākumiem cietušajām un traģēdijas seku novēršanā iesaistītajām personām, kā arī citiem neparedzētiem izdevumiem.

Tāpat valdības lēmums paredz, ka Labklājības ministrijai nepieciešams sagatavot un iesniegt valdībā rīkojuma projektu par kompensāciju izmaksu traģēdijā cietušajām personām un bojāgājušo personu tuviniekiem.

Par līdzekļu avotu valsts budžetā jālemj Saeimai.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V) trešdien, 27.novembrī, sasaucis komisijas sēdi, lai lemtu par līdzekļu piešķiršanu kompensāciju izmaksai Zolitūdes traģēdijas upuru tuviniekiem un cietušajiem. Budžeta komisija operatīvi sagatavos nepieciešamo Saeimas lēmuma projektu un piedāvās parlamentam jau šīs nedēļas Saeimas sēdē ceturtdien apstiprināt Ministru kabineta lēmuma izpildei nepieciešamo līdzekļu pārdali.

Jau ziņots, ka Zolitūdē 21.novembra vakarā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, 54 cilvēki gājuši bojā un vairāki desmiti cilvēku cietuši.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais