Vai "Homburg Bikernieku Properties" neatšķir vienu Dombrovski no otra?

© nra.lv

Sabrukušā lielveikala Maxima būvnieks SIA "Homburg Bikernieku Properties" var izrādīties smalks politisko intrigu pinējs. Uzņēmuma pārstāvji ir lielījušies ar spēcīgu politisko aizmuguri un privātām sarunām ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski. Tiesa, šobrīd nāk gaismā, ka uzņēmums tik tiešām savulaik ir ticies ar Dombrovski, taču nebūt ne Valdi, bet gan - Vjačeslavu, kurš Saeimā bijis aktīvs būvniecības normu lobētājs.

Kolēģis Imants Liepiņš rītdienas publikācijā NRA klāstīs par to, ka uzņēmējs, kurš izdomāja celt sagruvušo veikalu Zolitūdē un tam piegulošo daudzdzīvokļu namu, ir Ričards Homburgs – Eiropā un Kanādā pazīstams blēdis un afērists. Agresīva izvēršanās Austrumeiropā noveda līdz maksātnespējas slieksnim milzīgu korporāciju Kanādā, bet tas viņu neatturēja no Zolitūdes objekta celšanas. 

Šobrīd otra, vēl tikai topoša lielveikala būvniecība ir izraisījusi plašas diskusijas, jo uzņēmumam izsniegto būvatļauju apturēja kaimiņos dzīvojošu iedzīvotāju prasība. Proti, apkārtējo ēku iemītnieki par milzīgā veikala celtniecību uzzināja vien no apsaimniekotāja, kas kāpņu telpās esot izlīmējis informatīvus plakātus. Tajā brīdī cilvēki saprata, ka lēmums pieņemts, nerīkojot publisku apspriešanu. Trīs Mežciema iedzīvotāji būvatļauju apstrīdēja tiesā, jo likums paredzēja - kamēr norit tiesāšanās, tikmēr projekta celtniecība ir jāpārtrauc. Ar šādu kavēšanos "Homburg Bikernieku Properties" nebija apmierināti un cilvēki sāka saņemt atklātas draudu vēstules. Kad nelīdzēja draudi - lietā tika laista uzpirkšana, piekukuļošana, bet beigās arī draudēšana ar politisko aizmuguri.

"Esmu ticies ar premjerministru divas reizes. Neesmu vēl saticis ekonomikas ministru, bet Ekonomikas ministrija kontrolē šo procesu. Tad ir Vjačeslavs Dombrovskis. Viņa komiteja pārrauga šo lietu. Mēs tikāmies ar viņu. Vēl mēs tikāmies ar tieslietu ministru, jo Tieslietu ministrija administrē būvniecības likumu,» tā savulaik iebiedētajiem iedzīvotājiem lielījās uzņēmuma direktors Džeimss Torpejs.

Cik daudz no šīs lielības bija patiesība, atliek vien zīlēt, taču drīz pēc šīs būvniecības apturēšanas Saeimā sākās diskusijas par Būvniecības likuma izmaiņām. Tā rezultātā šī gada jūnijā tika pieņemti likuma grozījumi, kas paredz īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai. 

Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis savulaik neslēpa, ka ir vairākkārt ticies ar Dž. Torpeju. Tikmēr Saeimas aizkulisēs ir bijis dzirdams neslēpts sašutums ar kādu degsmi tieši V. Dombrovskis savulaik iesaistījies Būvniecības likuma grozīšanā.

Tikmēr Ministru prezidents Valdis Dombrovskis kategoriski noliedz, ka jebkad būtu ticies ar "Homburg Bikernieku Properties". Šī gada 9. janvārī premjers saņēma no kompānijas vēstuli, kurā tika izklāstīts lielo, ietekmīgo investoru sūrais mūžs, neskaitāmās problēmas un administratīvais slogs. Taču premjers šīs problēmas izskatīšanu novirzīja tieslietu, kā arī ekonomikas ministram, atsakot uzņēmējiem tikšanos.

Šobrīd rodas jautājums - vai uzņēmums, kura būvprojekts ir prasījis nevainīgu cilvēku dzīvības, apzināti melojis par premjera aizbildniecību, lai iebiedētu iedzīvotājus. Vai varbūt uzņēmums īsti neatšķir - kurš ir kurš Dombrovskis Latvijā?

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais