Saeimas komisija neatbalsta VL-TB/LNNK priekšlikumus par uzturēšanās atļauju ierobežojumiem

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti šodien neatbalstīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumus Imigrācijas likumam, kas paredzēja noteikt kvotas darījumiem ar nekustamo īpašumu, apmaiņā pret kuriem tiek izsniegtas uzturēšanās atļaujas.

 

Sākotnēji šīs izmaiņas paredzēja cits likumprojekts, ko Saeima pieņēma steidzamības kārtā, taču Valsts prezidents Andris Bērziņš nodeva to parlamentam otrreizējai caurlūkošanai. Pretēji VL-TB/LNNK ierosinājumam, atgrieztajam likumprojektam tika noteikts garāks priekšlikumu iesniegšanas termiņš, un nacionālā apvienība to vērtē kā iepriekš panāktās koalīcijas vienošanās pārkāpumu.

Ņemot vērā šos apstākļus, VL-TB/LNNK priekšlikumus uzturēšanās atļauju izsniegšanas ierobežojumiem iesniedza citam likumprojektam, kurš tiek vērtēts pirms trešā lasījuma. Deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) šodien komisijas sēdē skaidroja, ka šajos priekšlikumos saglabāta kvotu ideja, kā arī maksājums speciālajā fondā 25 000 eiro apmērā, tomēr nav iekļauti ierosinājumi, pret kuriem prezidentam bija iebildumi.

Komisijas deputāts Jānis Ādamsons (SC) gan uzsvēra, ka otrreizējai caurlūkošanai nodoto likumprojektu vērtē cita Saeimas komisija, līdz ar to šos priekšlikumus tajā komisijā arī jāvērtē.

Balsojumā komisijas sēdē VL-TB/LNNK priekšlikumi tika noraidīti.

Kā ziņots, nacionālā apvienība uzskata, ka "Vienotība" ir lauzusi oktobrī panākto vienošanos par termiņuzturēšanās atļaujām. Nacionālā apvienība kā vienošanās laušanu ir novērtējusi "Vienotības" rosināto un Saeimā atbalstīto grozījumu Imigrācijas likumā izskatīšanas termiņu - 30.janvāri. VL-TB/LNNK rosināja grozījumus Saeimā skatīt 28.novembrī.

Tādējādi "Vienotība" ir panākusi, ka nākamgad nebūs iespējams noteikt kvotu sistēmu attiecībā uz termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu par nekustamā īpašuma iegādi un izmaiņas likumā varēs būt tikai niansēs, skaidroja VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis. Līdz ar to VL-TB/LNNK gatavojas Saeimā ierosināt dažus citas jomas likumprojektus, solīja politiķis, piemēram, varētu būt runa par novembrī noteiktā mikrouzņēmumu nodokļa likmes pieauguma samazināšanu atsevišķās jomās. Tajā pašā laikā nacionālā apvienība nepiedāvāšot sociāli neatbildīgus likumprojektus.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais