Pamanītas plaisas arī citos lielveikalos

© F64 Photo Agency

Sagruvušās Zolitūdes Maxima pārdevējas un pircēji atceras, ka lielveikalā pirms tam uz griestiem bijušas plaisas. Tagad arī vairākos citos tirdzniecības centros, paveroties griestos, redzama teju identiska aina.

Arī plānotā rīcība, nostrādājot ugunsdrošības signalizācijai, gandrīz visos tirdzniecības centros un lielveikalos ir ļoti līdzīga – sākumā apsekot un tikai pēc tam vajadzības gadījumā evakuēt cilvēkus.

Ieplaisājumi esot dekorācijās

Tirdzniecības centra Domina lielveikalā Prisma plaisas redzamas tirdzniecības zālē un virs kasēm. Domina tehniskais direktors Kaspars Reiters Neatkarīgajai skaidroja, ka plaisas nav būvkonstrukcijās, bet gan rīģipsī, kas ir apšūts ap metāla būvkostrukcijām. «Nav nekāda pamata bažām par drošības apdraudējumu. Pirms trim gadiem tika veikta būvkonstrukciju pārbaude, turklāt reāla, nevis tikai uz papīra. Tika pārbaudīts, kāda ir būvkonstrukciju veidojošo materiālu kvalitāte – kādas dzelzsbetonā ir metāla konstrukciju daļas, cik daudz ir armatūras un tā tālāk. Tad tika likti cementa maisi un veikti mērījumi. Visas pārbaudes notika naktī, kad tirdzniecības centrs ir apmeklētājiem slēgts,» skaidroja K. Reiters. Vakar Dominu pārbaudīja arī būvniecības nozari kontrolējošās iestādes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Būtiski pārkāpumi neesot atrasti.

Eksperts un būvinženieris Sergejs Meierovics pagājušās nedēļas beigās veltīja skarbus vārdus jaunuzceltajam lielveikalam Prisma Rīgā, Grostonas ielā, sakot, ka šā veikala konstrukcijās konstatēti iesēdumi. Savukārt Neatkarīgā saskatīja plaisas pērn Saharova ielā uzbūvētā lielveikala Prisma griestos. Prisma drošības un apsardzes speciālists Ģirts Bondars Neatkarīgajai uzsvēra, ka Prisma ir tirdzniecības telpu nomnieki, nevis īpašnieki. Viņa rīcībā nebija informācijas par iespējamām būvkonstrukciju problēmām Grostonas ielas Prisma. Drīz būs pagājis gads, kopš darbojas šis tirdzniecības centrs, tad arī tikšot veiktas pārbaudes, kā to paredz garantijas līgums, taču ne par kādām ārpuskārtas pārbaudēm, ko būtu izraisījuši traģiskie notikumi Zolitūde, Ģ. Bondars līdz vakardienai nebija dzirdējis.

Remonti uz jumta

Rīgā, K. Valdemāra ielas Rimi apkārtnē dzīvojošie rīdzinieki Neatkarīgajai stāstīja, ka pēdējās divas nedēļas, lielveikalam nepārtraucot darbu, uz Rimi jumta notiek remontdarbi. Septembrī ar pacēlāju caur lielveikala jumtu mainīta smaga ierīce, un tobrīd veikalā esošajiem pircējiem pat aizdomas nebija, kāds smagums pacēlāja strēlē, iespējams, šūpojas virs viņu galvām.

Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais Neatkarīgajai apstiprināja, ka remontdarbi notikuši, jo veikta ventilācijas un gaisa dzesēšanas iekārtu nomaiņa. Taču remontdarbi notikuši virs palīgtelpām, nevis tirdzniecības zāles. Valsts darba inspekcijas eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs Neatkarīgajai atzina, ka nav iespējams viennozīmīgi pateikt, vai šajā gadījumā ir bijis pārkāpums. «Ja uzņēmums nodrošina, ka visi darbinieki un klienti ir drošībā, tad neredzu iemeslu, kāpēc nevarētu veikt šādus darbus,» sacīja A. Vincevs.

Instrukcijas gandrīz identiskas

Rimi līdzīgi kā Maxima iekšējās kārtības drošības instrukcija nosaka, ka, atskanot ugunsdzēsības trauksmei, apsardzes darbiniekiem nekavējoties jānoskaidro trauksmes iemesls. Tāpat jāinformē atbildīgie dienesti par iespējamo ārkārtas situāciju veikalā. Lēmumu par darbinieku un pircēju evakuāciju Rimi pieņem apsargs kopā ar veikala vadītāju vai atbildīgo personu, kas konkrētajā brīdī tur atrodas.

Līdzīgas instrukcijas ir arī Prisma un Domina veikalos. Ģ. Bondars gan piebilda, ka ugunsgrēka gadījumā cilvēku evakuācija jāuzsāk 30 sekunžu laikā. Tirdzniecības centros (t/c) Alfa, Origo, Galerija Centrs apsardzes pakalpojumu sniedz Grifs AG, t/c Mols pakalpojumus nodrošina AS G4S Latvia un t/c Dole – Secure Latvia SIA. Apsardzes darbinieki, kuri konstatē objektā esošo personu dzīvības vai veselības apdraudējumu: saņemot informāciju no kompetentām valsts iestādēm, drošības sistēmu brīdinājumu signālus vai saņemot informāciju no jebkuras personas, kuras rīcībā ir ticama informācija par cilvēku apdraudējumu, nekavējoties uzsāk objektā esošo cilvēku evakuāciju,» sacīja Grifs AG Korporatīvo klientu apsardzes vadītājs Uģis Začs.

Svarīgākais