Policija: Sēdēs visi, kam jāsēž

© F64

«Neviens, kas pieļāvis bezdarbību, nolaidību vai apzinātu ļaunprātīgu rīcību, neizvairīsies – katrs iespējamais vainīgais sēdīsies uz apsūdzēto sola,» – to premjeram un visai sabiedrībai vakar apsolīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Tas nekas, ka šobrīd jau uzskaitīts vairāk nekā desmit iespējamo atbildīgo, kas dažādās Maxima būvprojekta īstenošanas stadijās piedalījušies lēmumu pieņemšanā: «Uz apsūdzēto sola sēdēs visi!»

Atsevišķa krimināllieta, iespējams, tiks rosināta tieši saistībā ar faktu, ka Maxima vadība pēc trauksmes signalizācijas nostrādāšanas neorganizēja nekavējošu darbinieku un apmeklētāju evakuāciju. Neatkarīgā jau rakstīja, ka šī instrukcija paģēr, lai darbinieki trauksmes gadījumā turpina apkalpot pircējus, izliekoties, ka nekas nav noticis – līdz brīdim, kad tiek precīzi noskaidroti trauksmes iemesli. Un šajā gadījumā tehniķi to nepaguva izdarīt. Ints Ķuzis informē, ka šobrīd tiek gaidīts atbildīgo speciālistu slēdziens gan par veikalnieka rīcību pēc signalizācijas iedarbošanās, gan par attiecīgo instrukciju. Vēl viena mācība no šīs traģēdijas, par ko mazāk runāts, ir tā, ka cilvēki nemāk rīkoties trauksmes gadījumos, un te jautājums, vai iedzīvotājiem nebūtu jāmāca civilā aizsardzība. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers atbild apstiprinoši: «Ir jāmāca. Lai cilvēki saprot, ka, atskanot trauksmei, telpas jāatstāj.» Izmeklēšanas un drošības dienestu vadība vakar atskaitījās premjeram, kā virzās izmeklēšana, un noprotams, ka pastāv zināmas domstarpības. Iepriekš Valsts prezidents Andris Bērziņš un tagad arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis vēsta, ka izmeklēšanā nepieciešams piesaistīt ārvalstu ekspertus. Acīmredzot arī viņi iepazinušies ar inženiera Tomasa Kaljasa zibenīgo atzinumu, kas sniegts, pamatojoties uz publiski pieejamajām fotogrāfijām. Maxima sabrukusi, jo jumta kopņu savienojuma vietās bijis nepietiekams skrūvju skaits. Tomēr gan iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, gan ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers norāda, šobrīd nav nekāda pamata apšaubīt procesa virzītāja piesaistīto Rīgas Tehniskās universitātes ekspertu kvalifikāciju. Cita lieta, ja viņi paši nolems piesaistīt ārzemju papildspēkus.

To, ka politiķi tomēr nedrīkst diktēt, ko un kā veic izmeklētāji, apzinās arī premjers. Viņš uzsver, ka visiem šobrīd jādarbojas ārkārtīgi precīzi, jo «otra puse izmantos katru juridisku niansi savai aizsardzībai».

Šī otra puse – Maxima, būvnieki, arhitekti, inženieri – visi šobrīd netraucēti gatavojas aizsardzībai. Kriminālprocesā aizturēto pagaidām nav, un Neatkarīgās jautājums – kāpēc – acīmredzami sakaitināja ģenerālprokuroru. Viņš atbildēja ar retorisku pretjautājumu: «Vai kāds šobrīd var nosaukt konkrētu personu pārkāpumus? Neviens izmeklēšanas tiesnesis šobrīd neizdos apcietināšanas orderi!» Notikuma vietā savāktie lietiskie pierādījumi ir tonnās sverami un maisu simtos mērāmi. Strādā ap 40 izmeklētāju, uzrauga 3 prokurori. Piesaistīti eksperti. Tagad ir jāiegūst vainas pierādījumi.

Svarīgākais