Saeimas komisija vērtēs izmaiņas būvniecības regulējumā

Saeimas Prezidijs šodien uzdeva vairākām parlamenta komisijām mainīt darba kārtību saistībā ar Zolitūdes traģēdiju.

Saeimas Prezidija sēde, kurā piedalījās arī vairāku parlamenta komisiju vadītāji un visu frakciju pārstāvji, sākās ar klusuma brīdi traģēdijas upuru piemiņai.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) aicināja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju mainīt darba kārtību un sadarbībā ar speciālistiem nedēļas laikā vienoties par tālāku rīcību, un izvērtēt nepieciešamās izmaiņas būvniecību regulējošos likumos.

Savukārt Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija varētu izvērtēt dažādus jautājumus saistībā ar rīcību ārkārtas situācijās, jo arī sagruvušajā veikalā "Maxima" signalizācija strādāja, bet evakuācija nenotika. Veltīt sēdi šiem jautājumiem paredzēts trešdien.

Tikmēr Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē rīt plkst.13.15 Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs informēs par cīņu ar korupciju būvniecības jomā.

Arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs piedalīsies sēdē, jo Saeima var iniciēt budžeta grozījumus, ja nepieciešami papildu līdzekļi. Pagaidām gan neviena no iesaistītajām institūcijām neesot norādījusi, ka šāds lēmums būtu nepieciešams.

Tāpat šodien sēdē tika norādīts, ka sestdien pie vienas no Saeimas nama ieejām karogs nebija sēru noformējumā, tāpat arī viens karogs pie parlamenta ēkas nebija pusmastā, par ko saņemti iedzīvotāju zvani. Āboltiņa stāstīja, ka pēc šīs informācijas saņemšanas mēģināja sazināties ar Saeimas Kancelejas vadītāju Māri Steinu, taču tas neizdevās. Āboltiņa esot sazinājusies ar vienu no viņa vietniekiem un situācija ar karogiem tika labota.

Saistībā ar šo situāciju saņemts Steina paskaidrojums, un Saeimas Prezidijs varētu atgriezties pie šī jautājuma kādā no nākamajām sēdēm.

Kā ziņots, Zolitūdē 21.novembra vakarā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, drupās dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Bīstamo darba apstākļu dēļ bojāgājušo mirstīgo atlieku meklēšana turpinājās četras dienas.

Policija izvirzījusi trīs versijas par šīs traģēdijas iemesliem. Pirmā versija ir saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem. Otrā versija saistīta ar šī būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, proti, jumta seguma papildināšanu ar dažādiem materiāliem, veidojot ziemas dārzu un bērnu rotaļu laukumu.

Svarīgākais