"Homburg" grupa Latvijā attīsta vairākus projektus

© Scanpix

Bez Zolitūdē būvējamā daudzdzīvokļu nama, kuram blakus sabruka lielveikals, "Homburg" grupa Latvijā attīsta vēl vairākus projektus, kuru īstenošanai dibināti atsevišķi uzņēmumi.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Nīderlandē reģistrētais "Homburg Eastern Europe Fund" fonds Latvijā ir īpašnieks uzņēmumiem SIA "Homburg Zolitude", SIA "Homburg Baldone" un SIA "Homburg Vejavas", kas attīsta projektus Zolitūdē, Baldonē un Rīgā, Purvciemā. Netālu no Baldones tiek attīstīts objekts industriālām vajadzībām, šim projektam patlaban sagatavots tehniskais projekts. Savukārt Purvciemā tiek attīstīts dzīvokļu komplekss, un šis projekts ir saņēmis būvatļauju, liecina "Homburg" grupas Lietuvas uzņēmuma mājaslapā publicētā informācija.

"Homburg Zolitude" ir attīstītājs daudzstāvu dzīvokļu ēkai Zolitūdē, kur sabruka pirmās būvniecības kārtas laikā blakus izbūvētais lielveikals un bojā gāja 54 cilvēki. "Homburg" jau informēja, ka pagaidām neturpinās Zolitūdes projekta otrās kārtas būvniecību, kamēr nebūs noskaidroti traģēdijas apstākļi.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka Zolitūdes kompleksa otrās kārtas - 12 stāvu dzīvokļu kompleksa - celtniecība tika sākta 2013.gada maijā. Daudzstāvu dzīvokļa nama projektu Priedaines ielā finansē "Eesti Krediidipank" Latvijas filiāle, ar ko "Homburg Zolitude" noslēgusi līgumu par finansējuma saņemšanu 4,7 miljonu eiro (3,29 miljonu latu) apmērā.

Kompleksa pirmā kārta tika pabeigta 2011.gada nogalē, kad tika atklāts iepirkšanās centrs. Ēkas daļa, kurā atradās sagruvušais "Maxima" veikals, patlaban pieder SIA "Tineo", kuras īpašnieks ir Kiprā reģistrēts uzņēmums "Foumico Investments Limited". 2012.gada aprīlī uzņēmumu "Tineo" dibināja "Maxima Latvija", pēc pusotra mēneša par uzņēmuma īpašnieku kļuva "Maxima Latvija" mātesuzņēmuma "Vilniaus Prekyba UAB" mātesuzņēmums Nīderlandē reģistrētais "Lincoln Land Erste B.V.". Vēlāk par "Tineo" īpašnieku kļuva Kiprā reģistrēts uzņēmums "Foumico Investments Limited".

Saskaņā ar "Firmas.lv" publicēto informāciju Latvijā strādā arī uzņēmums SIA "Homburg Bikernieku Properties", kura īpašnieki ir Nīderlandē reģistrētais uzņēmums "Stollburgh Capital" un Kiprā reģistrētais uzņēmums "Venturecorp Property Holdings Limited". "Homburg Bikernieki Properties" septembrī informēja, ka šā gada nogalē Mežciemā, Biķernieku ielā, durvis vērs jauns "Maxima XX" lielveikals.

Topošā lielveikala būvniecība iepriekš izraisīja plašas diskusijas sabiedrībā, jo "Homburg Bikernieki Properties" izsniegtā būvatļauja tika apturēta pēc atsevišķu būvlaukumam kaimiņos dzīvojošu iedzīvotāju prasības. Šis bija viens no būvniecības apturēšanas gadījumiem, kas izraisīja diskusijas par Būvniecības likumu. Rezultātā tika pieņemti likuma grozījumi, kas paredz īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai.

Latvijā darbojas arī KS "Homburg LV Investments", kura īpašnieks ir Kanādā reģistrētais "Homburg Baltic LP Inc.", SIA "Homburg Management", kura īpašnieks ir Lietuvā reģistrētā UAB "Homburg valda", un SIA "Homburg Property Management", kura īpašnieks ir Lietuvas sabiedrība UAB "SNC-Lavalin Baltic".

"Homburg" grupa attīsta projektus Ziemeļamerikā un Eiropā. "Homburg International Group" mājaslapā norādīts, ka grupa iesaistīta tādos biznesos kā nekustamā īpašuma investīcijas un pārvaldība, būvniecība un attīstība, kā arī citos.

Svarīgākais